USA: Türgi ja kurdid lõpetavad Süürias teineteise pihta tulistamise (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenenud kurdid Türgis asuvas põgenikelaagris.
Põgenenud kurdid Türgis asuvas põgenikelaagris. Foto: SCANPIX

Türgi sõjavägi ja kurdi rahvakaitseüksused (YPG) saavutasid Süüria põhjaosas kokkuleppe peatada teineteise pihta tulistamine, ütles USA kaitseametnik teisipäeval.

Türgi ja kurdi väed Põhja-Süürias saavutasid «lõdva kokkuleppe» omavahelise sõjategevuse peatamisest, ütles USA keskväejuhatuse (CENTCOM) pressiesindaja John Thomas.

«Viimase paari tunni jooksul oleme saanud tagatisi, et kõik asjassepuutuvad osapooled lõpetavad teineteise pihta tulistamise ja keskenduvad ISILi ohule,» ütles Thomas äärmusrühmituse Islamiriik (IS) teist nimekuju kasutades.

Tema sõnul loodavad Ühendriigid, et paariks päevaks sõlmitud lõtv kokkulepe muutub aja jooksul püsivamaks.

Thomas lisas, et Türgi väed ja Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) on avanud Ühendriikidega ja omavahel sidekanalid vaenutegevuse piiramiseks.

SDi pressiesindaja Shervan Darwish kinnitas relvarahu sõlmimist Türgiga.

Kurdi esindaja rahvusvahelise koalitsiooni juures Polat Can ütles Twitteris, et koalitsioon jälgib koos Jarabluse sõjalise nõukoguga relvarahu püsimist. Ta nimetas relvarahu ajutiseks.

Türgi alustas eelmisel kolmapäeval koos Ankara-meelsete Süüria ülestõusnutega Süüria põhjaosas sõjalist operatsiooni ISi ja kurdi rahvakaitseüksuste (PYG) vastu.

Ankara otsus pani keerulisse olukorra USA ja teised lääneriigid, kes on üheaegselt Türgi liitlased ning Süüria kurdide toetajad.

Ühendriigid üritavad palavikuliselt Türgi ja kurdide vahel sõjalist eskalatsiooni vältida, et koalitsiooni jõupingutused saaksid keskenduda ISile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles