Põhja-Korea hukkas hariduse eest vastutava asepeaministri (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-Un.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-Un. Foto: AFP/SCANPIX

Lõuna-Korea teatel hukkas Põhja-Korea lugupidamatuse pärast hariduse eest vastutava asepeaministri ja saatis veel kaks kõrget haridusametnikku maapiirkonda ümberõppele.

«Hariduse asepeaminister Kim Yong-Jin on hukatud,» ütles Lõuna-Korea ühinemisministeeriumi pressiesindaja Jeong Joon-Hee eilses teabetunnis. Anonüümsust palunud sama ministeeriumi ametniku sõnul hukkas asepeaministri partei-, ja revolutsioonivastase agitaatorina juulis hukkamiskomando.

«Kim Yong-Jin mõisteti hukka halva kehahoiaku eest Põhja-Korea parlamendi istungjärgu ajal esireas istudes ning viidi seejärel ülekuulamisele, kus ta tunnistas üles teised kuriteod,» ütles ametnik.

Esmalt teatas kõrgete ametnike karistamisest ajaleht JoongAng Ilbo. «Ta tõmbas endale Kimi viha magama jäämisega kohtumisel, mida Kim juhatas. Ta vahistati kohapeal ning riikliku julgeoleku ministeerium kuulas ta üle,» kirjutas leht allikat tsiteerides.

Ümberõppele saadeti Koreade-vaheliste suhete eest vastutav ametnik Kim Yong-chol ja veel üks ametnik. 71-aastane Kim Yong-Chol on pikaajaline sõjaväeluuraja, keda peetakse Souli-vastaste küberrünnakute korraldajaks.

«Kim Yong-Chol saadeti juulis ülbuse ja võimu kuritarvitamise eest kuuks ajaks farmi,» ütles Lõuna-Korea ühinemisministeeriumi ametnik. «Ta ennistati ametisse augustis ning tal on ilmselt kiusatus tõestada Lõuna-Korea vastu provokatsioonidega korraldamisega oma lojaalsust,» lisas ametnik.

Lõuna-Korea on ka varem teatanud kõrgete ametnike hukkamistest või tagandamistest naaberriigis. 2013. aasta detsembris lasi Kim Jong-Un lõunakorealaste väitel hukata oma mõjuvõimsa tädimehe Jang Song-Thaeki, keda peeti riigi tähtsuselt teiseks meheks. Mais selgus, et endine Põhja-Korea sõjaväejuht, kes Souli andmetel oli hukatud, on siiski elus ja täidab mitut kõrget ametikohta.

Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap hinnangul on Kimi valitsemisajal hukatud üle 100 parteiametniku.

Kim Jong-Un tõusis võimule pärast oma isa Kim Jong-Ili surma 2011. aasta detsembris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles