Brasiilia senat valmistub presidendi tagandamishääletuseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia peatatud volitustega president Dilma Rousseff.
Brasiilia peatatud volitustega president Dilma Rousseff. Foto: AP/ Scanpix

Brasiilia senat asub täna hääletama peatatud volitustega presidendi Dilma Rousseffi tagandamise üle.

Presidendi ametist kõrvaldamiseks peab Rousseffi tagandamise poolt hääletama vähemalt 54 senaatorit 81-st. Presidendi vastaste sõnul saab nende leer hääled kergesti kokku.

«Tagandamise läbikukkumise ja presidendi ametist lahkuma sundimise ebaõnnestumise võimalused on sisuliselt nullilähedased,» ütles Paraná ülikooli politoloog Adriano Codato.

Kui Rousseff ametist kõrvaldatakse, vannutatakse presidendiks tema asepresident Michel Temer, kes jääb ametisse 2018. aastal peetavate presidendivalimisteni. Ametist kõrvaldamisega kaasneb kaheksa aastane poliitikas tegutsemise keeld.

Eilsele senati kohtumisele, kus Rousseffi tagandamist arutati, eelnes presidendi 14 tundi kestnud kaitsekõne.

«Ma ei ole pannud toime kuritegusid, milles mind ebaõiglaselt süüdistatakse,» ütles 68-aastane Rousseff senati poole pöördudes, väites taas, et tema tagandamiskatse on sisuliselt riigipööre.

«Tean, et mind mõistetakse süüdi, kuid minu südametunnistus on puhas,» ütles Rousseff, keda süüdistatakse eelarvereeglite rikkumises.

68-aastast Rousseffi süüdistatakse eelarveaukude lappimiseks ebaseaduslike riigilaenude võtmises. Pahameelt riigipea vastu süvendavad ka majandussurutis ja riikliku naftafirmaga Petrobras seotud korruptsiooniskandaal.

Senat peatas Rousseffi ametivolitused mais ning sellest ajast alates on riiki presidendi kohusetäitjana juhtinud Temer.

Rousseffi vastast kohtumenetlust juhtiv advokaat Janaina Paschoal puhkes senatis presidendilt talle põhjustatud kannatuste eest andestust paludes nutma, ent ütles, et riigipea tagandamine on õige asi.

«Tagandamine on põhiseaduslik abinõu, mille me peame käiku laskma siis, kui olukord muutub eriti tõsiseks. Just see on juhtunud,» sõnas Paschoal, lükates tagasi Rousseffi süüdistuse riigipöördes.

«Brasiilia rahvas peab teadma, et siin ei tehta midagi ebaseaduslikku ja põhiseadusevastast,» lausus jurist.

Rousseffi kaitsja Jose Eduardo Cardozo sõnul on president süütu ja teda karistatakse toetuse eest ulatuslikule korruptsioonijuurdlusele, mis on endasse haaranud suure osa riigi poliitilisest eliidist.

Kui Temer täna ametisse vannutatakse, suundub ta presidendina esimesele välisvisiidile Hiinasse juba 4. septembril, kus peetakse  G20 tippkohtumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles