Minister: Türgi ei aktsepteeri väiteid relvarahust Süüria kurdidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi tank teel Jarabulusi.
Türgi tank teel Jarabulusi. Foto: AP/Scanpix

Türgi teatas täna, et ei aktsepteeri USA väiteid, mille kohaselt on Ankara nõustunud kehtestama Süüria kurdidega relvarahu.

«Me ei aktsepteeri mitte mingitel tingimustel kompromissi või relvarahu Türgi ja kurdi elementide vahel,» ütles Türgi Euroopa asjade minister Ömer Çelik riiklikule uudisteagentuurile Anadolu. 

USA teatas eile, et Türgi ja kurdi väed Põhja-Süürias saavutasid «lõdva kokkuleppe» omavahelise sõjategevuse peatamiseks.

Ühendriikide keskväejuhatuse (CENTCOM) pressiesindaja John Thomas sõnas, et Türgi väed ja Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) on avanud Ühendriikidega ja omavahel sidekanalid «vaenutegevuse piiramiseks».

SDF-i pressiesindaja Shervan Darwish kinnitas relvarahu sõlmimist Türgiga.

Kurdi esindaja rahvusvahelise koalitsiooni juures Polat Can ütles Twitteris, et koalitsioon jälgib koos Jarabulusi sõjalise nõukoguga relvarahu püsimist. Ta nimetas relvarahu «ajutiseks».

Türgi alustas eelmisel kolmapäeval koos Ankara-meelsete Süüria ülestõusnutega Süüria põhjaosas sõjalist operatsiooni ISIS-e ja kurdi rahvakaitseüksuste (PYG) vastu.

Ankara otsus pani keerulisse olukorra USA ja teised lääneriigid, kes on üheaegselt Türgi liitlased ning Süüria kurdide toetajad.

Ühendriigid üritavad palavikuliselt Türgi ja kurdide vahel sõjalist eskalatsiooni vältida, et koalitsiooni jõupingutused saaksid keskenduda ISIS-ele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles