Iraan kutsus Türgit Süüria-interventsiooni kiiresti lõpetama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi väed teel Jarabulusi poole.
Türgi väed teel Jarabulusi poole. Foto: AFP/SCANPIX

Damaskuse lähim toetaja Teheran kutsus täna Ankarat kiiresti lõpetama Türgi sõjaväe nädal aega kestnud sõjalist sekkumist Süürias, nimetades seda Süüria suveräänsuse vastuvõetamatuks rikkumiseks, vahendab AFP.

Türgi sõjaline sekkumine äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) ja Süüria kurdi omakaitsejõudude vastu Süürias on esimene välisriigi maavägede operatsioon Süürias, millel pole Damaskuse heakskiitu.

«Terrorismivastases võitluses on vastuvõetamatud igasugused meetodid, mis heidavad varju keskvalitsuse poliitilisele suveräänsusele ja legitiimsele võimule,» ütles Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Bahram Ghasemi.

«Ehkki võitlus terrorismiga on kõigi rahuarmastavate valitsuste põhimõte, ei saa ega tohi sellega õigustada sõjalisi operatsioone teise riigi territooriumil ilma selle keskvalitsusega kooskõlastamata,» sõnas ta.

Süüria valitsusvägede kõrval tegutsevad juba mitu aastat Iraani sõjalised nõunikud ja vabatahtlikud. Venemaa on paigutanud Süüria režiimi toetuseks riiki eriväelased, suurtükid ja sõjalennukid.

Ka Ühendriikidel on Süürias eriväelased, kes nõustavad riigi põhjaosas kurdide rahvakaitseüksusi (YPG) võitluses ISIS-e vastu.

Türgi sekkumine on palju ulatuslikum. Türgi sõdureid ja tanke saadavad Süüria ülestõusnud, keda Ankara on kaua toetanud võitluses režiimi ja selle toetajate Iraani ja Venemaa vastu.

Pärast ISIS-e väljaajamist Jarabulusi linnast, pööras Ankara kiiresti oma tähelepanu YPG-le, kes kontrollib alasid linnast lõunas.

Iraani välisametkonna pressiesindaja sõnul ei rahune Süüria konflikt enne, kui Türgi riigist välja tõmbub. «Põhja-Süüria konfliktide igasugune eskaleerumine toob kaasa ainult rohkemate tsiviilisikute hukkumise,» sõnas Ghasemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles