Hispaania sotsialistid lubavad Rajoy valitsuse moodustamise nurjata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mariano Rajoy
Mariano Rajoy Foto: Reuters / Scanpix

Hispaania opositsiooniliste sotsialistide liider tõotas täna, et tema erakond hääletab parlamendis konservatiivse Rahvapartei (PP) esimehe ja peaministri kohusetäitja Mariano Rajoy valitsuse moodustamise katse vastu.

Rajoy kutsus teisipäeval seadusandjaid toetama tema teist ametiaega. Selleks vajab ta 350-kohalises parlamendis absoluutset enamust, millest tal on aga kuus häält puudu.

Rahvaparteil on parlamendis 137 liiget ning teda on lubanud toetada erakonna Ciudadanos liikmed ja Kanaari saartelt parlamenti valitud rahvuslane - kokku 33 rahvaesindajat.

Kui Rajoy täna kaotab, on tal reedel teine võimalus. Siis vajab ta lihthäälteenamust. Kõigest hoolimata ei tundu tal võiduvõimalust olevat.

Kui tänasele hääletusele järgneva kahe kuuga valitsust ei moodustata, saadetakse parlament taas laiali ja tulevad kolmandad valimised aasta jooksul. Pole võimatu, et valimised peetakse 25. detsembril.

Hispaania Sotsialistliku Töölispartei (PSOE) liider Pedro Sanchez ründas parlamendidebatis Rajoy valitsuse tegevust alates 2011. aastast ja kinnitas, et tema erakond ei hakka iial toetama PP-d, kes on tema hinnangul süüdi suures tööpuuduses, poliitilises korruptsioonis ning hiljutises haridus- ja tervishoiukulutuste kärpimises.

«Hispaania vajab valitsust, aga mitte halba valitsust,» kuulutas ta.

Kahtede patiseisuga lõppenud valimiste järel kohusetäitjana valitsust juhtiv Rajoy rõhutas eile parlamendidebatti avades, et Hispaania vajab hädasti valitsust.

Täna hoiatas ta, et Sanchez võib minna ajalukku kolmandate valimiste läbisurujana.

PP on öelnud, et püüab kolmandad valimised iga hinna eest ära hoida ning loodab kahe kuu jooksul parlamendis toetuse leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles