Brasiilia senat tagandas ametist presidendi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsikuisel meeleavaldusel São Paulos välja toodud plakat iseloomustab president Dilma Rousseffi bandiidi ja valetajana.
Märtsikuisel meeleavaldusel São Paulos välja toodud plakat iseloomustab president Dilma Rousseffi bandiidi ja valetajana. Foto: SCANPIX

Brasiilia senat tagandas kolmapäeval ametist president Dilma Rousseffi.

Presidendi tagandamise poolt hääletas 61 ja vastu 20 senaatorit. Otsusega kulmineeris aasta kestnud võitlus, mis sisuliselt halvas Ladina-Ameerika suurima majandusega riigi poliitilise elu.

Opositsioon vajas presidendi tagandamiseks 81-liikmelises senatis vähemalt 54 poolthäält.

«Täna on see päev, mil 61 meest, kellest mitmetele on esitatud süüdistus ja kellest mitmed on korrumpeerunud, viskasid 54 miljoni brasiillase hääle prügikasti,» ütles Rousseff Twitteri vahendusel minuteid pärast hääletust.

Rousseff kogus 2014. aasta presidendivalimised 54 miljonit häält.

Rousseffi (68) süüdistatakse eelarveaukude katmiseks ebaseaduslike riigilaenude võtmises. Pahameelt riigipea vastu süvendavad ka majandussurutis, poliitiline halvatus ja riikliku naftafirmaga Petrobras seotud korruptsiooniskandaal.

Asepresident Michel Temer vannutatakse presidendiks kohaliku aja järgi umbes kella 15 paiku (Eesti aeg kell 21). Seejärel lahkub ta Hiinas 4.-5. septembrini toimuvale G20 tippkohtumisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles