Mehhiko president kaitseb Trumpi visiiti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko president Enrique Pena Nieto.
Mehhiko president Enrique Pena Nieto. Foto: AFP/SCANPIX

Mehhiko president Enrique Peña Nieto kaitses eile otsust kohtuda USA vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpiga.

Presidendi sõnul kutsus ta Trumpi külla, et seista vastu tema vaadetele. Peña Nieto kutsus visiidile ka USA demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clintoni.

«Olen veendunud, et peame vastu astuma probleemidele, ohtudele ja riskidele, millega Mehhiko silmitsi seisab,» lausus Peña Nieto eile hilisõhtul telekanalile Televisa.

President ütles, et ei pea ohuks Trumpi ennast, vaid mõnesid tema ettepanekuid. Viimaste seas on lubadus saata riigist välja miljonid USA-s elavad mehhiklastest immigrandid, tühistada vabakaubanduslepe NAFTA ning ehitada tara USA-Mehhiko piirile ja nõuda Mehhikolt selle kinnimaksmist.

«Jah, arutasime tara küsimust. Ütlesin väga selgelt ja rõhutatult, et Mehhiko ei maksa selle müüri eest,» sõnas riigipea.

«Tõin selgelt esile, et igal valitsusel on õigus piiri enda poolel teha, mida iganes soovib, kuniks tegutseb seaduse piires,» lisas Peña Nieto.

Presidendi sõnu usub ta, et muutus suhete toonis leidis aset ning Mehhiko tähtsust tunnustati. Kohtumine siiski ei muuda kõiki seisukohti, mis Trumpil Mehhiko asjus on lisas ta.

Paljud mehhiklased olid Trumpi visiidi eel ja järel pahased. Mitmed süüdistavad presidenti nõrkuses ja riigi häbistamises. USA vabariiklaste kandidaat alustas oma kampaaniat vastuolulise väitega, et Mehhiko saadab üle piiri vägistajaid ja teisi kurjategijaid.

Peña Nieto on võrrelnud isolatsiooni suunas kalduvaid Trumpi seisukohti Adolf Hitleri ja Benito Mussolini omadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles