Euroliit tahab ühtlustada lennureisijate andmete kogumise reeglid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumesahad puhastamas Frankfurdi lennuvälja.
Lumesahad puhastamas Frankfurdi lennuvälja. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon teeb ettepaneku ühtlustada rahvusvahelisi lennureisijaid puudutavate andmete kogumise reeglid.

Euroopa Komisjon esitas täna ettepaneku ELi broneeringuinfo direktiivi kohta, mille eesmärk on võidelda raskete kuritegude ja terrorismi vastu, vahendas komisjoni pressiesindaja.

Ettepanekuga nähakse lennuettevõtjatele ette kohustus anda ELi liikmesriikidele andmeid ELi sisenevate ja sealt lahkuvate reisijate kohta, tagades samal ajal eraelu puutumatuse ja isikuandmete kõrgetasemelise kaitse.

Euroopa Liidu siseasjade voliniku Cecilia Malmströmi sõnul on ettepanek ELi broneeringuinfo direktiivi kohta ELi julgeolekupoliitika oluline osa.

«Selleks et võidelda raskete kuritegude, nagu uimastite ebaseadusliku üle piiri toimetamise ja inimkaubanduse ning terrorismi vastu ning tagada reisijate eraelu puutumatus ja
õiguste kaitse kõikides liikmesriikides, on vaja ühiseid ELi eeskirju. Ettepanekuga nõutakse, et liikmesriigid muudaksid kõik kogutud broneeringuinfo andmed anonüümseks,» sõnas Malmström.

Komisjoni ettepanekuga nähakse ette ühised eeskirjad broneeringuinfosüsteemide loomiseks liikmesriikide tasandil. Kõik lennuettevõtjad edastavad rahvusvaheliste lendude reisijaid käsitlevad andmed kas siht- või lähteliikmesriigi selleks ette nähtud üksusele. Liikmesriigid analüüsivad ja säilitavad andmeid, et ära hoida, avastada, uurida ja kohtulikult menetleda raskeid kuritegusid ja terrorirünnakuid.

Broneeringuinfot ei tohi kasutada ühelgi muul eesmärgil peale raskete kuritegude ja terrorirünnakute vastu võitlemise. Liikmesriikide õiguskaitseasutused peavad muutma
andmed anonüümseks üks kuu peale lendu ja neid ei tohi säilitada kokku üle viie aasta.

Lennuettevõtjad ei tohi mitte mingil juhul edastada liikmesriikidele tundlikke andmeid, mis võiksid paljastada inimese rassilise või etnilise päritolu, poliitilised seisukohad või usulised tõekspidamised, ning liikmesriigid ei või selliseid andmeid kasutada. Liikmesriigid ei saa ise tutvuda lennuettevõtjate andmebaasidega, vaid peavad taotlema, et lennuettevõtjad neile andmed saadaksid.

Samuti nähakse ette selged eeskirjad, mis käsitlevad reisijate õigust saada täpset teavet broneeringuinfo kogumise kohta, ning eeskirjad, millega antakse reisijatele õigus andmetega tutvuda, neid parandada ja kustutada ning õigus saada hüvitist ja kasutada õiguskaitsevahendeid. Kehtestatakse ka selged eeskirjad andmete edastamise kohta, et tagada inimeste eraelu puutumatus ja minimeerida lennuettevõtjate kulusid.

Broneeringuinfo koosneb teabest, mida reisijad esitavad ja lennuettevõtjad koguvad piletite broneerimise ja lennule registreerumise ajal. Ameerika Ühendriigid, Kanada ja Austraalia nõuavad, et ELi lennuettevõtjad võimaldaksid neil tutvuda kõikide selliste isikute broneeringuinfoga, kes nendesse riikidesse või nendest riikidest lendavad. Nimetatud riikide ja broneeringuinfot kasutavate ELi liikmesriikide kogemused kinnitavad, et broneeringuinfo kasutamine on vajalik raskete kuritegude ja terrorismi vastu võitlemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles