Kennedy kosmosekeskuses toimus raketi stardil plahvatus (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kennedy kosmosekeskuse stardiplatvormil Floridas toimus plahvatus, kui erafirma SpaceX mehitamata rakett stardiks valmistus.

NASA teatel plahvatas kanderakett, mis pidi laupäeval Kennedy kosmosekeskusest startides viima orbiidile Iisraeli sidesatelliidi. Plahvatuse põhjus on ebaselge ja vigastatutest teateid ei ole.

«SpaceX saab kinnitada, et täna ilmnes ettevalmistuste käigus testsüütamiseks platvormil anomaalia, mis tõi kaasa kosmosemasina ja selle lasti kaotamise. Vastavalt standardprotseduurile oli stardiplatvorm inimtühi ja keegi vigastada ei saanud,» teatas SpaceX avalduses.

Plahvatuse tekitatud lööklainet oli tunda mitme kilomeetri kaugusel, järgnesid uued plahvatused, mis kestsid mitu minutit.. Plahvatus kärgatas NASA Kennedy kosmosekeskuse kõrval asuva õhujõudude kosmodroomi stardikompleksis number 40 kella 9 ajal hommikul (Eesti aja järgi kella 16 ringis).

Kohalikud päästeteenistujad kirjeldasid juhtumit kui katastroofilist katkestust staatilise proovistardi käigus. Brevardi maakonna kriisikeskuse kabinett on teatanud, et avalikkusele ohtu ei ole.

SpaceX on üks kahest firmast, mis varustab kokkuleppel NASA-ga Rahvusvahelist Kosmosejaama (ISS).

Vahejuhtum, mis on teine omataoline, lööb ilmselt sassi SpaceX-i järgmise kuue kuu plaanid. 2015. aasta 28. juunil plahvatas peatselt pärast starti samuti kanderakett Falcon 9, koos sellega hävis veokapsel Dragon.

Tegemist on tagasilöögiga Californias tegutseva firma ja selle internetiettevõtja Elon Muski jaoks, kes tahab viia raketitööstuses raketiosi taaskasutatavaks muutes läbi revolutsiooni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles