Pakistani sõjavägi tunnistas IS-i kohalolu riigis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asim Bajwa.
Asim Bajwa. Foto: AP/Scanpix

Pakistani sõjavägi tunnistas täna esmakordselt äärmusrühmituse Islamiriik (IS) kohalolu riigis, kuid lisas, et on sadu rühmituse liikmeid kinni võtnud ja sellega mitu rünnakut ära hoidnud.

Sõjaväe pressiesindaja kindralleitnant Asim Bajwa ütles, et IS-i rünnakud välissaatkondadele ja Islamabadi lennujaamale on nurjatud. Tema sõnul ei olnud aga rühmitus augustis 73 inimese elu nõudnud Quetta haigla enesetapurünnaku taga, ehkki IS seda väitis.

IS-i esimene võit Pakistanis oli kuue kohaliku Talibani liidri otsus 2015. aasta jaanuaris vanduda Al-Qaeda asemel truudust Islamiriigile.

Pakistan on islamistidega võidelnud alates 2001. aastast, mil otsustati toetada USA sissetungi Afganistani. 2007. aastal moodustasid Pakistani džihadistid oma Talibani fraktsiooni, mis oli tihedates sidemetes IS-i vastase Al-Qaedaga.

«Daesh (IS) püüdis Pakistanis kanda kinnitada, aga rühmituse tuumik on nüüdseks kinni võetud,» ütles armee pressiesindaja kindralleitnant Asim Bajwa pressikonverentsil.

Bajwa lisas, et kinni on võetud kokku 309 džihadisti - nii IS-i planeerimistiivast Kutaiba Haris, kui sõjalisest tiivast Kutaiba Mubashir, sealhulgas ka ühe rühmituse ajudest Hafiz Umari ja komandör Ali Rehmani. Rühmitus on sellega kahjutuks tehtud.

IS-i Pakistani ja Afganistani liider sai surma augustikuises USA droonirünnakus Afganistanis.

Pressiesindaja ütles, et IS tegi Pakistanis mitu väiksemat rünnakut, näiteks tapeti 2015. aastal Karachis inimõigusaktivist Sabeen Mahmud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles