USA laiendas Venemaale kehtestatud sanktsioone, nimekirja lisati ka Eesti Krediidipank (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõda Donetskis jätkub. 14. augustil tehtud foto purustustest Šõroke linnas.
Sõda Donetskis jätkub. 14. augustil tehtud foto purustustest Šõroke linnas. Foto: SCANPIX

USA teatas neljapäeval Venemaale Ukraina separatistide toetamise ja Krimmi annekteerimise eest kehtestatud sanktsioonide laiendamisest, sanktsioonide nimekirja lisati ka Eesti Krediidipank.

Venemaaga seotud firmadele kehtestatud sanktsioone laiendanud Ameerika Ühendriigid kandsid nimekirja ka Eestis registreeritud Krediidipanga.

Krediidipanga aktsiatest ligi 60 protsenti kuulub Venemaa pangale BM-Bank PJSC, ligi 10 protsenti Nordea Bank Finland PLCle, ligi 10 protsenti Luksemburgis registreeritud Saratoga Finance SPF S.A.le, ligi 10 protsenti Briti Neitsisaartel registreeritud East European Capital Investment LTDle, ligi 5 protsenti Austrias registreeritud Raiffeisen Bank International AG-le ja ligi 5 protsenti Eestis registreeritud Radio Elektroniks OÜle.

Krediidipanga kõneisik Allan Soon märkis neljapäeva hilisõhtul, et praegu üritab pank USAst aru pärida. «Kommenteerime olukorda hommikul, kui oleme infot saanud ja seda analüüsinud,» ütles Soon.

Sanktsioonidega karistatud isikute, firmade ja organisatsioonide laiendatud nimekirjas võetakse sihikule panga Bank Rossija haru CJSC ABR Management, mida on nimetatud ka president Vladimir Putini erapangaks, ning Venemaa suured ehitusfirmad SGM Most and Moststrest.

Nimekirja lisati 17 Ukraina separatisti, kellest 11 on Venemaa poolt pärast Krimmi ebaseaduslikku annekteerimist 2014. aastal pukki pandud valitsuse liikmed.

Musta nimekirja kanti ka hulk Krimmis tegutsevaid Vene firmasid, kelle seas on suuri laeva- ja kaitsetööstuskompaniisid.

Sanktsioonide eesmärk on lõigata musta nimekirja kantud isikud, organisatsioonid ja firmad ära globaalsetest finantsvõrkudest, piirates nende võimet teha äri, ning keelates USA firmadel ja isikutel nendega äri teha.

See ei puuduta üksnes Ühendriikide panku, vaid ka välisriikide pankade USA harusid.

USA rahandusministeeriumi sõnul on sammu eesmärk tõkestada Vene firmade katseid kehtivatest isikutele ja firmadele kehtestatud sanktsioonidest mööda minna.

Teade uutest sanktsioonidest «toonitab USA valitsuse vastuseisu Krimmi okupeerimisele Venemaa poolt ning meie kindlat keeldumist tunnustada poolsaare annekteerimise katset», seisis rahandusministeeriumi avalduses.

«Venemaa jätkab Minski lepetest hoolimata Ida-Ukrainas ebastabiilsuse provotseerimist,» ütles ministeeriumi välisvarade kontrolli osakonna direktori asetäitja John Smith.

«Rahandusministeerium seisab meie partnerite kõrval hukkamõistus rahvusvahelise õiguse rikkumisele Venemaa poolt ja me jätkame sanktsioonide kehtestamist neile, kes ohustavad Ukraina rahu, julgeolekut ja suveräänsust,» sõnas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles