Markin: Politkovskaja mõrva tellis Berezovski (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilled Venemaa ajakirjaniku Anna Politkovskaja tapmiskohal.
Lilled Venemaa ajakirjaniku Anna Politkovskaja tapmiskohal. Foto: AP / Scanpix

Kümme aastat tagasi mõrvatud ajakirjanik Anna Politkovskaja tapmise tellimus tuli tõenäoliselt Londonist, kus Politkovskaja külastas korrapäraselt 2013. aastal surnud oligarh Boriss Berezovski kontorit, väidab Vene juurdluskomitee pressiesindaja Vladimir Markin.

«Uurija vestles paljude inimestega oligarhi lähikonnast ja pajud neist märkisid, et Berezovski ei sallinud Politkovskaja tegevust. Ta arvas, et naine hakkas Tšetšeenia teemaga tegelema tema õnnistusel,» kirjutas Markin oma raamatus «Venemaa XXI sajandi suurimad kuriteod».

«Iga kord, kui Anna Londonis õe juures käis, väisas ta kindlasti ka Berezovski kontorit,» väitis Markin.

Tema andmetel läksid Politkovskaja ja Berezovski 2006. aasta mais riidu. «Politkovskaja ütles teravalt, et Berezovski on Putini ja võimu suhtes paranoiline,» kirjutas ta.

«Berezovski hakkas pidama Politkovskajat vaenlaseks, kes sobis teistest paremini «vereohvriks». Samamoodi nagu 2004. aastal Forbesi ajakirjanik Paul Hlebnikov, nagu aasta varem Liberaalse Venemaa riigiduuma saadik Sergei Jušenkov,» märkis Markin.

Politkovskaja poeg Ilja Politkovski ütles agentuurile Interfax, et teooria on alusetu. «Juhtumit puudutavates dokumentides ei ole selle kohta ühtegi sõna, on ainult Pavljutšenkovi vihjed. Pean seda teooriat alusetuks,» ütles Ilja Politkovski.

Ta sõnas, et on isiklikult koos advokaatidega juhtumi dokumente uurinud ja pole leidnud tõendeid 2013. aastal surnud oligarh Boriss Berezovski seotusest Politkovskaja mõrvaga.

Novaja Gazeta ajakirjanik Politkovskaja tapeti 7. oktoobril 2006. aastal Moskvas oma kodu trepikojas. Tegu oli ilmselt palgamõrvaga, kuid tellija jälile ei ole tänini jõutud.

Mõrva kavandamise ja toimepanemise eest kannavad eluaegset vangistust Tšetšeeniast pärit Lom-Ali Gaitukajev ja Rustam Mahmudov. Rustam Mahmudovi vennad Džabrail ja Ibragim mõisteti vangi vastavalt 14 ja 12 aastaks ning endine Moskva militsionäär Sergei Hadžikurbanov 20 aastaks.

Politkovskaja mõrva kriminaalasja kuuenda osalise, Dmitri Pavljutšenkovi kohtuasi eraldati, sest mees sõlmis uurijatega kohtueelse koostöö leppe. Moskva linnakohus mõistis endise miilitsatöötaja Pavljutšenkovi 2012. aasta lõpus 11 aastaks range režiimiga vanglasse.

Politkovskaja taunis oma kirjutistes Kremli tegevust Tšetšeenias ja kajastas sealseid inimõigusrikkumisi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles