Zimbabwe politsei keelas kaheks nädalaks meeleavaldused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei vahistamas Harares valitsusvastaseid meeleavaldajaid.
Politsei vahistamas Harares valitsusvastaseid meeleavaldajaid. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS

Zimbabwe politsei keelas teatas neljapäeval, et keelab pealinnas kaheks nädalaks meeleavaldused, sest neil puuduvad vahendid ja elavjõud korra tagamiseks.

Keeld tuli enne reedele kavandatud suurt protestimarssi, kus pidid taas osalema 18 opositsioonipartei toetajad.

Politsei teadaande kohaselt lubatakse meeleavalduste korraldamist Harares taas pärast 16. septembrit.

Pealinnas on meeleavaldused viimastel nädalatel muutunud pea igapäevaseks seoses majanduslanguse, korruptsiooni ja juba kümnendeid võimust kinnihoidva president Robert Mugabe valitsemisega.

Politsei on korduvalt kasutanud pisargaasi ja veekahureid vägivaldsete meeleavaldajate ohjeldamiseks. Zimbabwe pealinnas ja teistest linnades patrullib juba mitu päeva märulipolitsei.

Mugabe tõotas laupäeval teha lõpu viimastel kuudel puhkenud protestidele, mis on tabanud riiki majanduskriisi ajal. Mugabe hoiatas, et araabia kevade stiilis meeleavaldused tema riigis läbi ei lähe.

"Nad põletavad tänavatel rehve, et tulla võimule. Nad mõtlevad, et see, mis juhtus araabia kevades, juhtub ka selles riigis, kuid me ütleme neile, et see ei juhtu siin," ütles 92-aastane Mugabe riigitelevisioonis edastatud kommentaaris.

"Mis poliitika see on, kui sa põletad rehve? Me tahame riigis rahu," seletas Mugabe, süüdistades välisriike rahutuste õhutamises.

Möödunud nädalal pidas politsei kinni vähemalt 70 inimest, seal hulgas Tajamuka protestiliikumise juhi Promise Mkwananzi.

Mugabe on olnud võimul alates 1980. aastast. Tema valitsemisajal on Zimbabwet tabanud majanduslik kokkuvarisemine, mis on põhjustanud toidu ja rahanappuse. President kavatseb kandideerida ka järgmistel valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles