Türgis kõrvaldati ametist 8000 julgeolekutöötajat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi kõrvaldas taas ametist tuhandeid politsei- ja sandarmeeriatöötajaid.
Türgi kõrvaldas taas ametist tuhandeid politsei- ja sandarmeeriatöötajaid. Foto: AFP Photo/Yasin Akgul

Türgis kõrvaldati ametist 8000 julgeolekutöötajat, keda kahtlustatakse seotuses 15. juuli riigipöördekatsega, teatas neljapäeva hilisõhtul riiklik meedia.

Meedia andmetel kõrvaldati töölt 7669 politseiametnikku ja 323 sandarmeeriatöötajat.

Ühtlasi vallandati usuasjade ametist Diyanet veel 520 inimest. Türgi võimud vabastasid augusti alguses ametist üle 2500 usuameti töötaja. Diyaneti palgal on umbes 100 000 inimest, nende seas ka imaame.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kaitses neljapäeval juulikuisele riigipöördekatsele järgnenud karistusmeetmeid, mille raames on teiste seas vahi alla võetud tuhandeid kohtunikke ja prokuröre.

Erdoğani sõnul tugevdavad võimude sammud Türgi kohtusüsteemi.

Türgis on viimastel andmetel vahi alla võetud 3495 kohtunikku ja prokuröri.

"Arreteerimised ei nõrgesta kohtusüsteemi, vastupidi, usun, et pigem muutub tõeline õigusemõistmise kergemaks," ütles riigipea presidendikompleksi kogunenud juristidele.

Türgi vallandas riigipöördekatsega seoses maa- ja mereväest veel 820 inimest, kellest 648 on vahi all, teatas neljapäeval riiklik uudisteagentuur Anadolu.

Kaitseministeerium saatis autult erru 820 maa- ja mereväelast, teatas agentuur.

Ülekuulamiseks on kinni peetud umbes 35 000 inimest. Neist 17 000 võeti kohtumenetluseks vahi alla. Oma tööst on ajutiselt või püsivalt ilma jäänud kümned tuhanded inimesed, kaasa arvatud tuhanded sõjaväelased.

Ankara süüdistab riigipöördekatses Ühendriikides elavat vaimulikku Fethullah Güleni ja tema mõõdukat islamit propageerivat liikumist Hizmet, mis on väidetavalt loonud Türgi riigiaparaadis paralleelstruktuurid.

Gülen eitab seotust riigipöördekatsega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles