Biden: Balti riigid tunnevad Venemaa ja Trumpi ees surmahirmu (15)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joe Biden.
Joe Biden. Foto: AP/Scanpix

USA asepresidendile Joe Bidenile jäi hiljutisel Läti-visiidil mulje, et Balti riigid tunnevad Venemaa ja vabariiklaste kandidaadi Donald Trumpi Ühendriikide presidendiks saamise ees surmahirmu.

Biden ütles Ohios demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clintoni toetuseks peetud kõnes, et kiirustas Baltimaadesse Eestile, Lätile ja Leedule toetust avaldama ning kinnitama, et Trump ei esinda kogu Ameerikat.

«Donald Trump ütles, et ei ole kindel, kas ta hakkab pidama kinni NATO kohustusest neid kaitsta, kui Venemaa sisse tungib. Nad tunnevad põhjusega hirmu, et Venemaa tuleb üle piiri ja annekteerib nad nagu Krimmi,» rääkis USA asepresident hiljutist Riia-visiiti meenutades.

«Nad on NATO liikmed ja Trump lubas kontrollida, kas nad on kõik oma arved tasunud. Esimest korda pani ta riigid kahtlema, kas me tegelikult peame oma sõna või mitte.»

«Ma ei olnud kogu oma karjääri jooksul kordagi mõelnud, et pean istuma lennukisse ja tegema sisuliselt hädamaandumise, et Eesti, Läti ja Leedu presidendi kätt hoida ja öelda, et ta (Trump) ei esinda selles ei vabariiklasi ega demokraate, ja et ärgu nad muretsegu.»

Biden kinnitas 23. augustil Riias, et Balti riikidel ei tarvitse kahelda USA pühendumuses NATO-le. Bideni sõnul ei tea Trump ka ise, mida ta räägib.

Vilniuse ülikooli rahvusvaheliste suhete ja poliitikateaduse instituudi abiprofessor Kęstutis Girnius avaldas arvamust, et USA demokraadid dramatiseerivad olukorda näitamaks, et Trumpist saaks ettearvamatu välispoliitika tõttu ohtlik president.

«Valimiskampaania käib ja Demokraatlik Partei püüab teadlikult näidata Trumpi välispoliitikas kirjaoskamatuna, mis teeks ta ohtlikuks. Nad püüavad näidata, et isegi kui valijad peavad Trumpi sisepoliitikat paremaks kui Clintoni oma, et tohiks nad tema poolt hääletada, sest ta ei ole suutnud välispoliitikast aimu saada,» ütles Girnius täna Leedu BNS-ile.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles