Seibert: Saksamaa ei distantseeri end Türgi genotsiidihääletusest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steffen Seibert.
Steffen Seibert. Foto: Reuters/ScanPix

Saksa valitsus ei distantseeri end bundestagi hääletusest armeenlaste genotsiidi üle Osmani impeeriumi ajal, teatas Saksa kantsleri Angela Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert täna.

Saksa ajakiri Der Spiegel kirjutas anonüümsetele allikatele viidates, et valitsus distantseerib ennast hääletusest eesmärgiga lõpetada diplomaatiline vastasseis, mille tõttu pole Saksa seadusandjatel olnud võimalik külastada Türgis viibivat Saksa sõjaväepersonali.

Türgi väljendas Saksa parlamendi resolutsiooni suhtes sügavat pettumust ning kutsus arupärimisele Saksa suursaadiku. Samuti ei luba Ankara parlamendiliikmeid Incirliki õhuväebaasi, kus baseeruvad Islamiriigi (IS) vastasel missioonil olevad Saksa sõdurid.

«Valitsuse resolutsioonist distantseerumisest ei ole võimalik rääkida,» sõnas Seibert ajakirjanikele Berliinis.

«Parlamendil on õigus ja võimalus väljendada ennast ükskõik mis teemal, mil iganes heaks arvatakse, ja valitsus toetab ja kaitseb seda suveräänset õigust,» ütles kantsleri esindaja.

Seiberti sõnul pole 2. juunil korraldatud hääletus aga juriidiliselt siduv.

«Meile on hiljutiste kõneluste järgi selge, et parlamendis vastu võetud resolutsiooni juriidiliselt tõlgendamine on seal äärmiselt tähtis,» ütles ta.

Saksamaa ja Türgi suhted on viimasel ajal pingestunud. Ankarat vihastas bundestagi juunikuine otsus tunnistada armeenlaste tapmine Osmani impeeriumi ajal genotsiidiks ning Berliini kriitika 15. juuli nurjunud riigipöördekatsele.

Ajaloolaste hinnangul tapsid Osmani impeeriumi relvajõud Esimese maailmasõja ajal umbes 1,5 miljonit armeenlast.

Täna kinnitas Saksa välisministri Frank-Walter Steinmeieri esindaja Martin Schäfer, et minister austab bundestagi resolutsiooni. Samuti on valitsus kinnitanud, et sama teeb ka kantsler Angela Merkel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles