Mogherini: Euroopa Liidu sõjaväge niipea ei tule (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federica Mogherini
Federica Mogherini Foto: SCANPIX

Euroopa Liit ei kavatse lähitulevikus sõjaväge luua, ent peaks etendama edaspidi julgeolekupoliitikas suuremat rolli, ütles bloki välispoliitikajuht Federica Mogherini reedel.

«Me oleme kõik ühel meelel, et Euroopa armee ei ole midagi, mis lähiajal sünniks,» ütles Mogherini pärast EL-i välisministrite mitteametlikku kohtumist Bratislavas.

«Mis aga võib varsti juhtuda, liikmesriikide pühendumuse korral, on edasiliikumine Euroopa kaitsepoliitikas. Selle käisin ma täna välja,» ütles EL-i esidiplomaat.

Paljud EL-i liikmesmaad eesotsas Suurbritanniaga on nõus senisest tihedama kaitsekoostööga, ent ei toeta riigi kaitsepoliitika suveräänsest õigusest loobumist.

EL on silmitsi üha rohkemate julgeolekualaste väljakutsetega alates rändekriisist rahvusvahelise terrorismini ning see on sundinud Euroopa Komisjoni uutele ettepanekutele kaitsekoostöö hoogustamiseks.

«Viiekümne, 60, 100 aasta pärast, kes teab?» ütles Mogherini vastuseks küsimusele Euroopa sõjaväest. «Oluline on, et kõik ministrid kiitsid plaane...käes on aeg tegelikeks sammudeks ja see on alles algus.» 

Mogherini esitles juunis EL-i «ülemaailmset välis- ja julgeolekustrateegiat».

Itaalia eksvälisminister ütles reedel, et välisministrid andsid tema kontseptsioonile üksmeelse toetuse ja ta kavatseb nüüd töötada konkreetsete ettepanekute elluviimisega. Esimesi tulemusi on tema sõnul oodata järgmise aasta alguses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles