Hiina parlament ratifitseeris G20 kohtumise eel Pariisi kliimaleppe

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina rahvuslipp. Pilt on illustratiivne.
Hiina rahvuslipp. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Hiina parlament ratifitseeris Hangzhous peetava G20 tippkohtumise eel süsinikuemissioone piirava Pariisi kliimaleppe, edastas riigimeedia laupäeval.

Rahvasaadikud toetasid ettepanekut "vaadata üle ja ratifitseerida Pariisi kokkulepe", edastas ametlik uudisteagentuur Xinhua.

Keskkonnaorganisatsioonid ootavad G20 tippkohtumiselt Hiina ja USA teadaannet Pariisi leppe vastuvõtmisest.

Detsembris sõlmitud leppe allkirjastas aprillis 175 riiki. Enne Hiina teadaannet oli leppe ratifitseerinud 23 riiki, kelle arvele langeb organisatsiooni Maailma Ressursside Instituut andmeil vaid üks protsent süsinikuemissioonidest.

Pariisi kliimalepe eesmärgiks on piirata globaalne soojenemine sel sajandil "tublisti" alla kahe kraadi Celsiuse järgi tööstusrevolutsiooni eelse ajaga võrreldes.

Lepe kutsub riike seadma endale süsinikdioksiidi emissioonide piiramise eesmärke ning neid iga viie aasta tagant uuendama.

Lepe jõustub, kui selle ratifitseerivad vähemalt 55 riiki, mille arvele langeb 55 protsenti maailma süsinikusaastest.

Hiina ja USA annavad kahe peale kokku 38 protsenti maailma süsinikuemissioonidest.

Keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace kliimapoliitikanõunik Li Shuo ütles laupäeval, et USA ja Hiina ühine tegevus kokkuleppe elluviimisel "on tähtis samm edasi".

Kui lepe lõpuks jõustub, "on meil tõeliselt globaalne kliimalepe, mis on siduv kahele maailma suurimale saastajale", lausus Li.

Hiina võõrustab 4.-5. septembrini Hangzhous G20 tippkohtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles