Argentinas protestisid kümned tuhanded presidendi kärbete vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestija Argentinas.
Protestija Argentinas. Foto: AP/Scanpix

Argentinas avaldasid eile president Mauricio Macri kasinusmeetmete vastu meelt kümned tuhanded inimesed.

Ametiühingute korraldatud protestidel avaldati meelt riigiametnike koondamise, subsiidiumide kaotamise ja teiste Macri poliitikate vastu. Kolm päeva kestnud meeleavaldused, mille käigus blokeerisid protestijad mitmel pool riigis ajutiselt teid, kulmineerusid Argentiina sinivalget lipu lehvitanud rahvahulga rongkäiguga presidendipalee ette Buenos Aireses.

«Kui nad meie pahameelt ei kuule, ei anna meil vastuseid, puhkeb sotsiaalne konflikt,» ütles Argentina Tööliste Ametiühingu peasekretär Pablo Micheli. «Kui nad meid ei kuule, tuleb varem või hiljem üleriigiline streik,» lisas ta.

Alates Macri presidendiks vannutamisest detsembris on vallandatud tuhandeid riigisektori töötajaid. President on lubanud kärpida üleliigseid kulutusi. Lisaks on riigipea kaotanud kommunaalteenuste subsiidiumid.

Presidendi sammud on tekitanud vastuseisu riigis, millel on pikk heldete riigisektori töökohtade ja riiklike toetuste traditsioon. Macri sõnul on meetmed vajalikud Argentina nõrga majanduse uuesti jalule aitamiseks ning majanduslike moonutuste korrigeerimiseks, mis on toonud kaasa tarbijahindade tõusu.

Ametiühingud ja inimõigusorganisatsioonid, kes eilse protesti korraldasid, leiavad, et töötajad saadetakse valimatult erru ajal, mil argentiinlaste ostujõud on ühe maailma kõrgeima inflatsioonimäära tõttu langemas.

«See on nende sotsiaalsektorite vastus, kes tunnevad, et nad on kahju saanud,» ütles Buenos Aireses asuva firma Management & Fit consultancy juht Mariel Fornoni. «Vaesust ja majandussurutist on võimalik tänavatel näha,» arvas Fornoni.

Kõrge inflatsioon on argentiinlaste üks peamisi muresid. Erasektori majandusteadlaste hinnangul tõusevad tarbijahinnad 47 protsenti aastas. Argentina tööliste rahutusi võib võimendada riigi suurima kaubanduspartneri Brasiilia süvenev majanduskriis. Argentina eksport Brasiiliasse vähenes mullu 50 protsenti ning 2016. prognoos on sarnane.

Erinevalt eelmisest, riigi majandusnäitajatega manipuleerinud president Cristina Kirchneri valitsusest, korraldas Macri valitsus riikliku statistikaameti aasta algul ümber lootuses suurendada investeeringuid ja taastada Lõuna-Ameerika suuruselt teise majanduse usaldusväärsus.

«See on võtmetähtsusega hetk usalduse taastamiseks majanduses,» ütles tööminister Jorge Triaca. «See on üleminek ja me loodame selle toimumist nii kiiresti kui võimalik,» lisas Triaca.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles