USA ja Hiina kinnitasid ühiselt Pariisi kliimaleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jingping ja USA ametivend Barack Obama.
Hiina president Xi Jingping ja USA ametivend Barack Obama. Foto: AP/ Scanpix

USA ja Hiina kinnitasid täna ametlikult Pariisi kliimaleppe, andes vastavad dokumendid üle ÜRO peasekretärile Ban Ki-moonile.

«Me peame kliimamuutusele lähenema innovatiivselt,» sõnas Hiina president Xi Jingping pärast oma USA ametivenna Barack Obama saabumist Hangzhousse G20 tippkohtumisele.

Hiina ja USA annavad kahe peale kokku 38 protsenti maailma süsinikuemissioonidest.

Hiina presidendi sõnul peaksid ülejäänud G20 liikmed haarama "juhtiva rolli" ning liituma leppega enne 2016. aasta lõppu. Xi väitel on lepe ajalooline ning tähistab "rahvusvahelise valitsussüsteemi" teket kliimasoojenemise vastases tegevuses.

Obama sõnul tahab USA olla liider kliimasoojenemise vastases võitluses. «Pariisi lepe on momendiks, mil me otsustasime oma planeedi päästa,» sõnas president. «See ei ole võitlus, mida riigid, ükskõik kui võimsad, suudaksid individuaalselt võidelda,» ütles Obama.

Keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace kliimapoliitikanõunik Li Shuo ütles täna, et USA ja Hiina ühine tegevus kokkuleppe elluviimisel on tähtis samm edasi. «Kui lepe lõpuks jõustub, on meil tõeliselt globaalne kliimalepe, mis on siduv kahele maailma suurimale saastajale,» lausus Li.

Eelmise aasta detsembris sõlmitud leppe allkirjastas aprillis 175 riiki. Enne Hiina tänast teadaannet oli leppe ratifitseerinud 23 riiki, kelle arvele langeb organisatsiooni Maailma Ressursside Instituut andmeil vaid üks protsent süsinikuemissioonidest.

Lepe kutsub riike seadma endale süsinikdioksiidi emissioonide piiramise eesmärke ning neid iga viie aasta tagant uuendama. Lepe jõustub, kui selle ratifitseerivad vähemalt 55 riiki, mille arvele langeb 55 protsenti maailma süsinikusaastest.

Kokkulepe lõpetab aastakümneid kestnud erimeelsused rikaste ja vaeste riikide vahel selle üle, kuidas ellu viia mitme triljoni dollari suurust jõupingutust globaalse soojenemise peatamiseks ning tegeleda juba ilmnevate tagajärgedega.

Maailma liidrid ja teadlased on hoiatanud üha rängemate põudade, üleujutuste ja tormide eest, samuti veetaseme tõusu eest maailmameres, mis mõjutab sadade miljonite inimeste elu. Kokkuleppes rõhutatakse, et kasvuhoonegaaside õhkupaiskamine peab jõudma kõrgpunkti niipea kui võimalik, et siis kiiresti väheneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles