Filipiinide kurjategijate tapmislaines on hukkunud 2400 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filiiinide julgeolekuüksused.
Filiiinide julgeolekuüksused. Foto: AFP/SCANPIX

Filipiinide kurjategijate vastastes operatsioonides ja tundmatute isikute käe läbi on vähem kui kolm kuud peale president Rodrigo Duterte võimuletulekut hukkunud juba üle 2400 inimese, teatas politsei.

Enamik tapetutest olid väidetavalt uimastikaubitsejad. Suurem osa tapmisjuhtumitest ei ole registreeritud politsei arvele, kuid on juurdluse käigus hukkunute nimekirjas, mis tähendab, et tapmistega võisid olla seotud tavakodanikud.

Politsei on tapnud 1011 arvatavat kurjategijat alates juuni lõpust ning juurdluse käigus hukkunuid on politsei andmeil 1391.

Duterte valiti mais ülekaalukalt Filipiinide presidendiks. Riigipea lubas karme meetmeid kurjategijate vastu ja tappa neid kümnete tuhandete kaupa. Sestpeale on politsei lasknud maha mitu uimastidiilerit päevas ning teised väidetavad kurjategijad on hukkunud tundmatute isikute käe läbi.

Politsei väitel on nad vägivalda kasutanud ainult enesekaitseks ning et ülejäänud mõrvad on sooritanud uimastisündikaadid oma liikmete vaigistamiseks.

Filipiinide president Rodrigo Duterte kuulutas eelmisel nädalal pärast 14 inimese hukkumist islamiäärmuslaste korraldatud pommiplahvatuses oma kodulinnas välja seadusetuse olukorra, mis annab sõjaväele lisavolitused.

Davaose rünnaku- milles sai viga 67 inimest- tagajärgi inspekteerinud Duterte ütles, et deklaratsioon ei tähenda sõjaseisukorra väljakuulutamist, ent lubab paigutada linnakeskustesse sõdureid, et toetada politseid kontrollpunktide püstitamisel ja aidata korraldada rohkem patrulle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles