Saksamaal edastas migratsioonivastane erakond lävepakuküsitluses Merkeli kristlikke demokraate (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AfD peamine kandidaat Leif-Erik Holm rõõmustab. «Võibolla on täna Angela Merkeli kantsleriameti lõpu algus,» teatas ta AP-le.
AfD peamine kandidaat Leif-Erik Holm rõõmustab. «Võibolla on täna Angela Merkeli kantsleriameti lõpu algus,» teatas ta AP-le. Foto: SCANPIX

Saksamaa migratsioonivastane populistlik erakond Alternatiiv Saksamaa Jaoks (AfD) sai pühapäeval Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa kohaliku parlamendi valimistel sotsiaaldemokraatide järel teise tulemuse, kukutades kantsler Angela Merkeli kristlikud demokraadid kolmandale positsioonile, näitasid lävepakuküsitluste tulemused.

Sotsiaaldemokraadid kogusid umbes 30 protsenti häältest, AfD umbes 21 ja Merkeli CDU 19 protsenti.

Mecklenburg-Vorpommernis Stralsundis asub ka Merkeli valimisringkond.

Kuigi Mecklenburg-Vorpommern on majanduslikult nõrk liidumaa endise Ida-Saksamaa territooriumil, kus elab vaid 1,6 miljonit inimest kogu riigi 80 miljonist elanikust, on tegemist esimese liidumaaga viiest, mis korraldab regionaalvalimised enne veidi rohkem kui aasta pärast toimuvaid üldvalimisi ning tulemused näitavad inimeste poliitilisi eelistusi.

AfD liider Frauke Petry tervitas lävepakuküsitluste tulemusi kui «hoopi Angela Merkelile». Erakonna kohalik juht Leif-Erik Holm ütles aga poolehoidjatele: «Võibolla on täna Angela Merkeli kantsleriameti lõpu algus.»

Kristlike demokraatide peasekretär Peter Tauber ütles Berliinis, et «selline tulemus ja AfD tugev esinemine on mõru paljude, igaühe jaoks meie parteis».

Mecklenburg-Vorpommer oli ainus Saksamaa 16 liidumaast, kus paremäärmuslik Natsionaaldemokraatlik Partei oli esindatud kohalikus parlamendis, kuid partei ilmselt kaotas pühapäeval oma parlamendikohad. Küsitlustulemuste kohaselt jäi partei allapoole liidumaa parlamenti pääsemiseks vajalikust viieprotsendisest toetusest.

Poliitikavaatlejate hinnangul võisid paljud endised Natsionaaldemokraatliku Partei toetajad hääletada nüüd AfD poolt.

Opositsiooniline Vasakpartei sai umbes 12,5 protsenti häältest, mis on kuus protsendipunkti vähem kui eelmistel valimistel. Roheliste saamine liidumaa parlamenti on samuti küsimärgi all, neid toetas ligi viis protsenti hääletanutest.

AfD on praegu esindatud üheksa liidumaa parlamendis ning loodab jõuda järgmisel aastal ka föderaalparlamenti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles