Putin kohtus esimest korda Briti uue peaministriga (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin ja Briti peaminister Theresa May esimesel kohtumisel Hiinas.
Venemaa president Vladimir Putin ja Briti peaminister Theresa May esimesel kohtumisel Hiinas. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin kohtus pühapäeval esimest korda Briti peaministri Theresa Mayga, öeldes talle, et Moskva tahab kõigis valdkondades suhted taastada, teatas Kreml.

Hiinas Hangzhous peetava G20 tippkohtumise kõrvalt peetud kohtumine oli «hea, konstruktiivne ja avameelne», ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele.

«Härra Putin andis selgelt mõista, et me oleme huvitatud meie suhete ja dialoogi täielikust taastamisest kõigis valdkondades, kaasa arvatud kõige tundlikemates,» lausus ta.

Peskovi sõnul on Venemaa «valmis liikuma edasi nii kaugele, kui kaugele on britid valmis minema».

Suurbritannia ja Venemaa suhted on olnud aastaid jahedaid. Üks peamisi pingeallikaid kahe riigi suhetes on Kremli kriitiku ja endise Vene julgeolekutöötaja Aleksandr Litvinenkoga seonduv. Litvineko tapeti 2006. aastal Londonis radioaktiivse polooniumiga.

Suurbritannia avalik juurdlus on seostanud mõrvaga Kremli. Juurdluse väitel panid mõrva toime praegune riigiduuma liige Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun, kelle väljaandamist London Moskvalt nõuab. Venemaa on eitanud seotust Litvinenko tapmisega.

Suurbritannia on olnud ka üks Lääne Vene-vastaste sanktsioonidega tugevamaid toetajaid.

Kui May sai 13. juulil David Cameroni asemel Briti peaministriks, ütles Putin, et on valmis konstruktiivseks dialoogiks uue Briti valitsusjuhiga.

23. juuni Euroopa Liidu liikmesusreferendumi järel süüdistas Vene president Briti valitsust liigses enesekindluses ja pealiskaudsuses.

Putin hoiatas, et Suurbritannia otsusel EList lahkuda «on tagajärjed Ühendkuningriigi, kogu Euroopa, ja mõistagi ka meie jaoks».

Paljude vaatlejate hinnangul mängib Brexiti kaardid kätte Putinile, keda on süüdistatud ELi lõhestamises.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles