Saudi Araabia karmistab moslemite palverännaku turvanõudeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palverändurid Mekas.
Palverändurid Mekas. Foto: SIPA/Scanpix

Saudi Araabia võimud plaanivad võtta kasutusele karmimad meetmed, et tagada ohutus moslemite iga-aastasel palverännakul ehk hadžil – aasta pärast mullust tragöödiat, kui inimmassi rüseluses ja trampimises sai surma pea mitu tuhat usklikku.

Nüüd väljastatakse palveränduritele elektroonilised käevõrud, mille abil rahvamassi suurust paremini jälgida. Samuti paigaldatakse hulgaliselt valvekaameraid.

Hadž ehk palverännak Mekasse kuulub islami viie alussamba hulka; iga selleks võimeline moslem peaks võtma ette vähemalt korra elus. Saudi Araabia kui riigi jaoks, milles asuvad islamiga seotud kõige pühamad mälestised, on tegu erilise prestiižiküsimusega.

Saudi Araabia suur rivaal, šiiitlik Iraan, on riiki juba süüdistanud ebakompetentsuses suurürituse korraldamisel. Tänavu valvavad palverännakut ka tuhanded selleks spetsiaalselt treenitud meedikud ja turvamehed.

Nädala lõpus algavale hadžile oodatakse enam kui kahte miljonit palverändurit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles