Austria arheoloogid panevad Türgis tööriistad käest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hadrianuse tempel Ephesoses.
Hadrianuse tempel Ephesoses. Foto: SCANPIX

Diplomaatilised pinged Türgi ja Austria vahel mõjutavad nüüd juba arheoloogiat, sest Austria arheoloogide grupile öeldi, et nad töö iidse rannikulinna Ephesose varemetel lõpetaksid, vahendab The Local.

Türgi uudisteagentuur Dogan teatas, et austerlased said käsu Türgi välisministeeriumilt augusti lõpuks töö lõpetada. Väljakaevamised pidid plaani järgi kestma veel kaks kuud.

Austria arheoloogiainstituudil on Ephesoses töötamisega pikaajalised traditsioonid. Juuli keskpaigas teatas liit, et riigipöördekatse nende tööd ei mõjuta, kuigi väljakaevamiste rühma juht Sabine Ladstätter mainis, et olukord on pingeline.

Austria asekantsler ja teadusminister Reinhold Mitterlehner vastas eile käsule töö lõpetada: «Ma kahetsen seda otsust väga, kuna see segab poliitikat ja teadust ning ei ole kooskõlas partnerlusega, mis on kestnud juba palju aastaid. Selle sammuga jätkub teadusvabaduse allakäik.»

Pinged Viini ja Ankara vahel on tõusnud peale Austria kantsler Christian Kerni üleskutset algatada Euroopa Liidu riikide vaheline debatt Türgi liitumiskõneluste peatamiseks. Eelmisel kuul kutsus Türgi oma suursaadiku Viinist tagasi.

Austria kaitseminister Hans-Peter Doskozil on võrrelnud Türgit diktatuuriga, mainides, et sellisel riigil ei ole EL-is kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles