Saksa juudiliider: AfD edu on tõeline õudusunenägu (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alternatiiv Saksamaale (AFD)juht Frauke Petry.
Alternatiiv Saksamaale (AFD)juht Frauke Petry. Foto: AFP/SCANPIX

Peale paremäärmusliku partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) eilset edu kohalikel valimistel, on vähemusrühmitused hakanud tegema murelikke märkusi.

«Tegu on paremäärmusliku parteiga, mis utsitab avalikult viha vähemuste vastu jõledal moel. See on ilmsiks saanud õudusunenägu,» sõnas Müncheni ja Baierimaa juudikogukonna president Charlotte Knobloch täna.

Knobloch vastas teatele, et AfD oli saanud 21 protsenti Mecklenburgi ja Lääne-Pommeri häältest, tulles nii kohalike omavalitsuste valimisel Sotsiaaldemokraatide järel teisele kohale.

«AfD on avalikult paremäärmuslik partei. See on kahetsusväärne, et partei, mille argumentatsiooni alusteks on ksenofoobia, antisemitism, rassism, homofoobia, ajaloo eitamine ja vandenõuteooriad võib saada nii tugevat poliitilist ja sotsiaalset toetust,» sõnas Knobloch.

Lisaks hoiatas ta, et koostöös teiste paremäärmuslike parteidega võib AfD ohustada Saksamaa demokraatlikke aluseid.

Ka teine juudiliider Josef Schuster väljendas valimistulemuste pärast muret: «Ilmselgelt pole paljud valijad teadlikud, et AfD ei distantseeri end parempoolsetest äärmuslastest ei Mecklenburgi ja Lääne Pommeri regioonis ega mujal riigis.»

AfD parteiliider Frauke Petry teatas aga täna, et Merkel on ennast ise alla lasknud. «Kantsler ja Sotsiaaldemokraadid juhivad Saksa kodanikke pimesi, puudutagu see siis finants- või põgenikekriisi,» sõnas ta, lisades, et põhilised poliitilised parteid tegelevad riigi allutamisega.

Kristlike Demokraatide juhid kutsusid täna üles kannatlikkusele, öeldes, et parteil on vaja aega, et põgenikekriisi lahendada.

«Meetmete toimimiseks on vaja oodata ja läheb aega, et kaotatud usaldus taastuks,» sõnas Kristlike Demokraatide peasekretär Peter Tauber.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles