Elevandilausuja kroonimine Miss Jaapaniks avab uksed rassismiga tegelemiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priyanka Yoshikawa.
Priyanka Yoshikawa. Foto: AFP/SCANPIX

Pooleldi India päritolu elevanditreeneri paberitega iluduskuninganna kroonimine Miss Jaapaniks on põhjustanud riigis rassilise eelarvamuslikkuse debati.

Priyanka Yoshikawa pisarates võit sai võimalikuks tänu aastatagusele otsusele saata Jaapanit esindama mustanahaline Ariana Miyamoto. Toona võttis sotsiaalmeedias tuld kriitika, mille kohaselt Jaapani missivõistlused oleks pidanud võitma puhastverd jaapanlanna, mitte «haafu» – mõiste, millega tähistatakse segatud verega inimesi.

«Enne Arianat ei tohtinud haafu-tüdrukud Jaapanit esindada,» sõnas Yoshikawa intervjuus AFP-le. «Ka mina arvasin nii. Ma ei kahelnud selles kuni päevani, mil ta võitis. Ariana on mind palju julgustanud, näidates teed mulle ja teistele segaverelistele tüdrukutele.»

Tokyos sündinud Yoshikawa, kelle isa on pärit Indiast, ema aga jaapanlanna, on lubanud jätkata võitlust rassilise eelarvamuslikkuse kaotamise eest riigis, kus multikultuurestest perekondadest pärit lapsed moodustavad ainult kaks protsenti iga-aastastest sündidest.

«Me oleme jaapanlased. Jah, ma olen pooleldi indialane ja olen uhke selle üle, et minus on ka India verd. Aga see ei tähenda, et ma ei oleks jaapanlane,» lisas ta.

Nagu Miyamotot, kiusati ka Yoshikawat koolis tema nahavärvi tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles