Venemaa toetab Hiinat arbitraažikohtu eiramisel (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spratly saared vaidlusaluses Lõuna-Hiina meres.
Spratly saared vaidlusaluses Lõuna-Hiina meres. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa toetab Hiina seisukohta mitte tunnustada Haagis asuva ÜRO Alalise Vahekohtu (PCA) otsust Lõuna-Hiina mere vaidlusaluste saarte kohta, ütles täna Vene president Vladimir Putin.

Hiina nõudleb endale pea kogu Lõuna-Hiina merd, kuid PCA otsustas 12. juulil, et Hiinal puuduvad sellele ajaloolised õigused. Hagi esitasid Filipiinid ning Hiina keeldus protsessis osalemast.

«Me oleme solidaarsed ja toetame Hiina seisukohta selle otsuse mittetunnustamisel,» ütles Putin G20 tippkohtumisel Hiinas.

Ta rõhutas, et Venemaa seisukoht ei ole poliitiline, vaid puht juriidiline, sest igasugused vahekohtulised arutelud peavad algatama vaidlevad pooled ja arbitraažkohus peab kuulama ära kõikide vaidlevate poolte seisukohad.

«Haagi arbitraaž Hiina poole ei pöördunud ja riigi sisukohta ei kuulanud seal keegi,» arvas Putin.

Putin rõhutas ka Venemaa muutumatut seisukohta mitte sekkuda Lõuna-Hiina mere vaidlustesse. «Me leiame, et ükskõik millise sinna piirkonda mitte kuuluva riigi sekkumine vaid takistab nende küsimuste lahendamist.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles