Egiptuses rünnatakse järjest enam rahvusvahelisi ajakirjanikke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hosni Mubaraki toetajad Tahriri väljakul.
Hosni Mubaraki toetajad Tahriri väljakul. Foto: SCANPIX

Järjest enam rahvusvahelisi ajakirjanikke on Egiptusest teatanud, et neid on ahistatud, vahistatud, pekstud ja rünnatud.

Mitmed riigid mõistsid ajakirjanike ründamise teravalt hukka, kirjutab AFP.

«See on selge kampaania rahvusvaheliste ajakirjanike hirmutamiseks Kairos ja nende töö segamiseks,» teatas USA välisministeeriumi pressiesindaja Philip Crowley oma sotsiaalvõrgustiku Twitteri kontol. «Mõistame taolised teod hukka.»

Korrespondendid, fotograafid ja kaameramehed on teatanud, et kuigi meeleavaldused käivad presidendi Hosni Mubaraki vastu, on paljud meeleavaldajad suunanud oma raevu ajakirjanike vastu. Mitmel juhul on täheldatud, et Mubaraki pooldajad on ajakirjanikud sihikule võtnud.

Prantsuse riigitelevisiooni uudistejuht süüdistas Egiptuse riigitelevisiooni ajakirjanike lintšimisele õhutamises.

«Egiptuse riigitelevisioon viitas välisajakirjanikele, nagu oleks nemad vastutavad selle eest, mis toimub,» sõnas Prantsuse televisiooni uudistejuht Thierry Thuillier. «See on omamoodi varjamata lintšimisele õhutamine. Nad (ajakirjanikud – toim) on tülikad pealtnägijad, näeme süstemaatilisi rünnakuid välisajakirjanike vastu.»

Suurbritannia, Saksamaa, Itaalia, Hispaania ja Prantsusmaa andsid välja ühisavalduse ajakirjanike kaitseks. «Rünnakud ajakirjanike vastu on täielikult vastuvõetamatud,» seisis teadaandes.

BBC korrespondent Rupert Wingfield-Hayes teatas, et Egiptuse salapolitsei pani ta kolmeks tunniks raudu, sidus silmad kinni ja kuulas ta üle. Mitmete ajakirjanike töövahendeid on ära võetud ja lõhutud.

Al-Jazeera telekanal teatas, et nende korrespondent pidi ühe jõugu ees põgenema samal ajal, kui teda «juudiks» ja «koeraks» nimetati.

Tuntud CNNi reporter Anderson Cooper teatas, kuidas teda ja ta kaamerameeskonda ründas Mubaraki toetajate jõuk.

«See oli põrgu,» sõnas ta. «Seal polnud kontrolli. Järsku võib üks mees sinu juurde tulla ja sind näkku lüüa.»

CNN näitas ühtlasi kaadreid ajakirjanikevastasest rünnakust.

Kreeka päevalehe Kathimerini reporter ja fotograaf said eile vigastada. Egiptuse sõdurid viisid Petros Papaconstantinou haiglasse ravile.

Saudi-Araabia Al-Arabiya uudistekorrespondent Ahmed Abdullah peksti eile Mubaraki toetajate poolt tõsiselt läbi.

Belgia Le Soir lehe korrespondent Serge Dumont peksti samuti läbi ning arreteeriti seejärel.

Teatatud on veel Poola, Rootsi ja mitme teise riigi ajakirjanike vastastest rünnakutest või vahistamisest.

New Yorgis asuv ajakirjanike kaitsekomisjon teatas, et see on Mubaraki valitsuse selge poliitika, et ajakirjanikud ära hirmutada.

Organisatsioon Piirideta Reporterid mõistis šokeerivad rünnakud hukka.

«Need on samuti tehtud ajakirjanike vaigistamiseks ja uudistemeedia lämmatamiseks,» sõnas RSF juht Jean-Francois Julliard.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles