Putin: Venemaa toetab rahvusvahelises kohtus Hiinat (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Xi Jinping.
Vladimir Putin ja Xi Jinping. Foto: SIPA/Scanpix

Venemaa toetab Hiina seisukohta mitte tunnustada Haagis asuva ÜRO Alalise Vahekohtu (PCA) otsust Lõuna-Hiina mere vaidlusaluste saarte kohta, teatas eile president Vladimir Putin.

Hiina nõudleb endale pea kogu Lõuna-Hiina merd. PCA otsustas 12. juulil, et Hiinal puuduvad ajaloolised õigused territooriumi üle. Hagi esitasid Filipiinid ning Hiina keeldus protsessis osalemast.

«Oleme solidaarsed ja toetame Hiina seisukohta selle kohtu otsuse mittetunnustamisel,» lausus Putin G20 tippkohtumisel Hiinas.

Ta rõhutas, et see Venemaa seisukoht ei ole poliitiline, vaid puhtalt juriidiline – sest igasugused vahekohtulised arutelud peavad algatama vaidlevad pooled ja arbitraažkohus peab kuulama ära kõikide osapoolte seisukohad.

Sellegipoolest ei pöördunud Haagi kohus selles küsimuses Hiina poole. «Haagi arbitraaž Hiina poole ei pöördunud ja teda ei kuulanud seal keegi,» arvas Putin.

Putin rõhutas ka Venemaa muutumatut seisukohta mitte sekkuda Lõuna-Hiina mere vaidlustesse. «Leiame, et ükskõik millise sinna piirkonda mitte kuuluva riigi sekkumine vaid takistab nende küsimuste lahendamist,» rõhutas ta.

President sõnas, et Hiina president Xi Jinping ei ole tema poole kunagi pöördunud palvega kommenteerida olukorda Lõuna-Hiina merel.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles