Hiina hoiatab Hongkongi uut parlamenti iseseisvussammude eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demokraatiameelsed Hongkongi tänavatel meelt avaldamas.
Demokraatiameelsed Hongkongi tänavatel meelt avaldamas. Foto: Isaac Lawrence/AFP/Scanpix

Hiina hoiatas Hongkongi seadusandliku nõukogu liikmeid iseseisvussammude eest, sest pühapäevaste valimistega pääses parlamenti ka viis demokraatiameelsete protestide käigus tuntuks saanud noort aktivisti.

Valimised olid esimesed pärast 2014. aastal toimunud ja demokraatiat nõudvaid meeleavaldusi, millega ei õnnestunud Pekingilt järeleandmisi saavutada.

Demokraatiameelsed kandidaadid said 70-kohalises parlamendis, millest 30 kohta on eraldatud huvigruppidele, vähemalt 27 parlamendikohta. Erihalduspiirkonna parlamenti pääses teiste seas ka 2014. aasta meeleavalduste juht.

Hiina teatas esmaspäeva õhtul avalduses, et ei kavatse sallida mitte mingeid jutte iseseisvusest ei parlamendi sees ega sellest väljaspool.

«Me oleme kindlalt vastu igasugusele tegevusele, mis on seotud Hongkongi iseseisvusega mis tahes vormis, olgu see siis seadusandliku nõukogu sees või sellest väljas,» vahendas uudisteagentuur Xinhua Hiina valitsuse Hongkongi ja Macau büroo pressiesindaja sõnu. Valitsuse esindaja lisas, et Peking toetab Hongkongi iseseisvussammude eest karistuste määramist.

Pressiesindaja sõnul kasutasid mõned kandidaadid valimisi ära avalikult iseseisvuse poolt sõna võtmiseks, mis aga on vastuolus Hiina põhiseaduse ja Hongkongi alusseadusega.

«See on ka Hongkongi elanike huvides,» hoiatas ametnik.

Hongkongis kehtib alates 1997. aastast, mil Suurbritannia linna Hiinale üle andis, ühe riigi, kahe süsteemi kokkulepe. See tähendab, et Hongkongi elanikele on tagatud kodanikuvabadused, mida Hiina emamaal ei ole, seal hulgas sõnavabadus ja õigus meelt avaldada.

1997. aastal kehtima hakanud leppe kohaselt peab järgmiseks 50 aastaks jääma Hongkongi praegune sotsiaalne ja majanduslik süsteem muutumatuks. Hongkongi opositsiooniaktivistide sõnul Hiina rikub kokkulepet ning ohustab vabadust poliitikas, hariduses ja meedias.

Parlament koguneb 1. oktoobril ja annab ametivande, mis sisaldab lubadust olla truu põhiseadusele, milles määratletakse Hongkongi Hiina osana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles