Politsei vahistas Beslani mälestusüritusel leinajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkunute lähedased ohvrite mälestustahvli ees.
Hukkunute lähedased ohvrite mälestustahvli ees. Foto: TASS/Scanpix

Beslani tragöödia 12. aastapäeva tseremoonial möödunud neljapäeval arreteeriti viis naist, kes kandsid Vladimir Putini pildiga T-särke, millel süüdistasid Põhja-Osseetia koolis toimunud pantvangikriisis hukkunud laste, vanemate ja õpetajate surmas Venemaa presidenti, vahendab Raadio Vaba Euroopa.

Viiest naisest neli kaotas tragöödias oma lapsed, üks neist ka abikaasa. Viienda naisterahva tütar oli üks pantvangidest, kel õnnestus ellu jääda.

Samuti võeti kinni kaks ajakirjanikku, kes püüdsid lühikeseks jäänud meeleavaldust filmida.

1. septembril 2004  toimunud pantvangikriisis sai surma 334 inimest, kellest 186 olid kooliõpilased. Esimesel koolipäeval 12 aastat tagasi tungisid Beslani 1. keskkooli Tšetšeeniast ja Inguššiast pärit võitlejad ja võtsid pantvangi ligi 1200 kooliõpilast, lapsevanemat ja õpetajat.

Enamik ohvritest hukkus aga kaks päeva hiljem, 3. septembril Vene erivägede poolt koolile korraldanud vasturünnakus.

Vene ametivõimude sõnul andsid nad käsu kooli rünnata alles pärast seda, kui kuulsid plahvatust ja neil ei jäänud muud võimalust, kui sekkuda, et pangvangistajad ei saaks rohkem lapsi ja õpetajaid tappa.

Vahistatud naistele esitati süüdistus ebaseadusliku meeleavalduse korraldamises. Neile määrati 15 päeva vangistust, millele lisandub tõenäoliselt ka rahatrahv. Kui nad aga peaks kuue kuu jooksul samas süüteos uuesti süüdistuse saama, võib see tähendada kuni viie aasta pikkust vanglakaristust.

Arreteeritud ajakirjanikud - Novaja Gazeta reporter ja uudisteportaali Takie Dela korrespondent - vabastati pärast kahetunnist vahi all viibimist.

Beslani tragöödia mälestamisele pühendatud sündmused kestsid kolm päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles