ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis Põhja-Korea raketikatsetused hukka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketikatsetused Põhja-Koreas
Raketikatsetused Põhja-Koreas Foto: Reuters/ScanPix

ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis teisipäeval hukka Põhja-Korea esmaspäevased ballistiliste rakettide katsetused ja ähvardas rakendada Pyongyangi vastu täiendavaid tõsiseid meetmeid.

«Need raketikatsetused on Korea Rahvademokraatliku Vabariigi rahvusvaheliste kohustuste ja ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonide tõsine rikkumine,» teatas 15-liikmeline kogu avalduses.

Julgeolekunõukogu võttis avalduse vastu ühehäälselt, mis tähendab, et sellega liitus ka Pyongyangi lähim liitlane ja tähtsaim majanduslik toetaja Peking.

Põhja-Korea korraldas 6. jaanuaril neljanda tuumakatsetuse ja katsetas kuu aega hiljem kaugmaa ballistilist raketti. Sellele on järgnenud ridamisi väiksema tegevusraadiusega rakettide katsetusi. ÜRO kehtestas märtsi algul Põhja- Koreale viimase 20 aasta karmimad sanktsioonid.

Kolme ballistilise raketi tulistamine Jaapani merre langes ajale, mil Hiina võõrustas Huangzhous G20 tippkohtumist.

Julgeolekunõukogu kutsus Pyongyangi hoiduma edasistest tegudest, sealhulgas tuumakatsetustest, mis rikuvad kehtivad Julgeolekunõukogu resolutsioone, ja täitma täielikult kehtivad resolutsioone.

Julgeolekunõukogu kutsus kiirendama Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonide elluviimist. ÜRO tähtsaim otsustusorgan lubas jätkata "olukorra tähelepanelikku jälgimist" ja ähvardas rakendada vajadusel täiendavaid meetmeid.

Lisaks avaldas nõukogu kahetsust, et Põhja-Korea suunab ressursse ballistiliste rakettide arendamiseks ajal, mil riigi kodanikel on täitmata tähtsad vajadused.

USA, Jaapani ja Lõuna-Korea suursaadikud mõistsid enne Julgeolekunõukogu istungit ajakirjanike ette ilmudes Põhja-Korea raketiprogrammi hukka.

«Iga katsetuse, iga ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni rikkumisega - ning neid on tänavu olnud 22 - näitab Korea Rahvademokraatlik Vabariik edusamme oma ballistilise raketiprogrammi arengus,» ütles USA suursaadik Samantha Power.

«Julgeolekunõukogu peab jääma nende katsetuste hukkamõistus ühemõtteliseks ja ühtseks,» sõnas ta.

Põhja-Korea tulistas esmaspäeval riigi idarannikult Põhja-Korea Hwangju maakonnast Jaapani merre kolm ballistilist raketti.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi teatel oli tegemist umbes kesktegevusraadiusega Rodong-rakettidega, mis lendasid umbes 1000 kilomeetrit.

Põhja-Korea ametliku uudisteagentuuri KCNA teatel jälgis riigijuht Kim Jong-un isiklikult esmaspäevasi raketikatsetusi, hinnates neid täiuslikuks.

«Ta toonitas vajadust jätkata imeliste saavutustega tuumajõudude tugevdamisel sel ajaloolisel aastal,» vahendas KCNA.

Kaks nädalat tagasi katsetas Pyongyang allveelaeval baseeruvat ballistilist raketti (SLBM). Toona lendas rakett umbes 500 kilomeetrit ja selles nähti suurt edusammu stalinistliku riigi raketiprogrammis.

Kim nimetas katsetust "suurimaks eduks" ja kuulutas, et USA mandriosa on nüüd Pyongyangi löögiulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles