Porošenko: minu ülesanne on taastada Ukraina alad 1991. aasta piirides

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko teisipäeval ülemraadas aastakõnet pidamas.
Ukraina president Petro Porošenko teisipäeval ülemraadas aastakõnet pidamas. Foto: SIPA/Scanpix

Ukraina president Petro Porošenko ütles teisipäeval, et tema ülesanne on taastada Ukraina territoriaalne terviklikkus 1991. aasta piirides.

President ütles aastakõnes parlamendile, et fantaasiad rahu saavutamisest territooriumi loovutamise läbi on täiesti illusoorsed. "Selline lähenemine ei too tagasi alasid ega rahu, vaid häbi ja igavesti vinduva konflikti," sõnas riigipea ülemraadale.

Porošenko sõnul on Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamine 1991. aasta piirides olnud ja jääb tema prioriteediks.

"Just nii, nagu selle kiitsid tõelisel referendumil heaks Donbassi ja Krimmi alade enamus. Ühtegi muud referendumit ei ole olnud. Putini avaldus Krimmi küsimuse suletusest on rumalus. Tegelikult suleti see 1954. ja 1991. aastal. Krimm on olnud ja jääb Ukraina osaks," lausus president.

Porošenko kritiseeris mõnede Ukraina poliitikute kriitikat Ukrainat, Venemaad, Prantsusmaad ja Saksamaad hõlmava Normandia formaadi ja Ukraina konflikti reguleerimise Minski protsessi aadressil.

"Need on ainsad protsessid selle eesmärgi saavutamiseks," kinnitas president. "Selgub, et mitte kõik ei taha seda, sest [Donbassi elanikud] on erinevad, sest nad ei hääleta õigesti, sest nad valivad neid ja mitte meid, nad tirivad meid itta ja meie läheme Läände," ütles Porošenko.

Riigipea nimetas sellist filosoofiat vastuvõetamatuks ning lubas "apologeetidele", et nad ei saa oma tahtmist.

Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare 2014. aasta märtsis pärast kiiruga korraldatud referendumit, mille tulemusi suur osa rahvusvahelisest kogukonnast pole tunnustanud.

Referendumile eelnes Venemaa sõjaline operatsioon poolsaare okupeerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles