USA kritiseeris Venemaa otsust liigitada Levada Keskus välisagendiks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivanovo poss 22. augustil Vene lipu päeva tähistamas.
Ivanovo poss 22. augustil Vene lipu päeva tähistamas. Foto: SCANPIX

USA kritiseeris täna Vene võimude otsust liigitada sõltumatu uurimiskeskus Levada välisagentide hulka.

«Me leiame, et Levada Keskuse vastu astutud sammud on nende funktsiooni arvestades õigustamatud,» ütles Ühendriikide välisministeeriumi pressiesindaja Mark Toner.

«Laiemalt võttes oleme mures seaduse ulatuse pärast, mis näib ohustavat vabaühendusi ja teisi demokraatlikult meelestatud kodanikuühiskonna organisatsioone Venemaal,» sõnas ta.

USA hinnangul on Levada Keskus sõltumatu ja rahaliselt ise toimetulev, ütles pressiesindaja. «Nagu teisedki valitsused ja organisatsioonid, oleme teinud Levada Keskusega koostööd. Sellel on suurepärane maine,» lausus Toner.

Vene justiitsministeerium ütles, et Levada keskus, mis uurib Venemaal regulaarselt poliitilistes küsimustes avalikku arvamust ja viib läbi sotsioloogilisi uuringuid, on lisatud vabaühenduste registrisse, mis täidavad välisagendi funktsioone.

Otsus tehti kaks nädalat enne Vene riigiduuma valimisi. Levada direktor Lev Gudkov nimetas otsust poliitiliseks tsensuuriks.

«Selle otsuse tagajärjed on meie jaoks katastroofilised,» lausus Gudkov AFP-le, lisades, et uurimiskeskus on ilmselt sunnitud oma tegevuse lõpetama. «Praktikas tähendab see poliitilise tsensuuri kehtestamist ning sõltumatute uuringute võimatuks tegemist. See on selle rõhuva režiimi tüüpiline käitumine.»

Gudkovi sõnul kavatseb Levada otsuse edasi kaevata, ehkki möönab, et edulootused on olematud.

Seadus, mille riigiduuma kiitis heaks 2012. aasta 13. juulil ja föderatsiooninõukogu 18. juulil, kohustab välisrahastust saavaid vabaühendusi registreerima end välisagentidena. Vabaühendused allutati tulude, raamatupidamise ja juhtimisstruktuuride ametlikule kontrollile ja nad peavad regulaarselt avalikustama oma tuluallikad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles