Merkel hoiatas poliitikuid populistide tasemele langemise eest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel hoiatas täna poliitikuid immigratsioonivastaste populistide tasemele langemise eest, millega võib seletada erakonna Alternatiiv Saksamaa Jaoks (AfD) head tulemust pühapäevastel liidumaavalimistel.

Migratsioonivastane populistlik AfD sai Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa kohaliku parlamendi valimistel sotsiaaldemokraatide järel teise tulemuse, kukutades Merkeli erakonna Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) kolmandale positsioonile.

Merkel õigustas esimeses valimisjärgses sõnavõtus põgenike avasüli vastuvõtmist, mille vastu keskendus AfD kampaania, ja kutsus erakondi AfD vastu koonduma.

Kantsler juhtis tähelepanu asjaolule, et Mecklenburg-Vorpommernis ei kaotanud AfD-le hääli mitte ainult tema konservatiivne erakond, vaid kõik parteid nii vasakult kui paremalt tiivalt.

«Erakond nagu AfD ei ole väljakutse üksnes CDU-le, vaid kõigile meile, kes me siin istume,» ütles Merkel parlamendis.

Ta hoiatas poliitikuid valijate tagasivõitmiseks populistliku taktika rakendamise eest nagu hämamine ja faktide eiramine, ning ütles, et sakslased peavad jääma kindlaks oma põhimõtetele - vabadusele, julgeolekule, õiglusele ja solidaarsusele.

«Poliitikutel nagu meie on kohustus oma kõnes mõõdukat joont hoida,» manitses kantsler. «Kui me hakkame orienteeruma oma sõnades ja tegudes neile, keda ei huvita lahendused, kaotame lõpuks suuna.»

«Kui me sellele vastu seisame ja tõele kindlaks jääme, võidame tagasi kõige tähtsama – rahva usalduse.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles