Merkel kaitses oma migratsioonipoliitikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: AP/Scanpix

Saksmaa kantsler Angela Merkel võttis kaitsvalt sõna oma valitsuse poliitika osas migrantide suhtes, keda on alates kriisi puhkemisest saabunud riiki sadu tuhandeid. Ta märkis, et traditsioonilistel parteidel on ühine ülesanne paremäärmusluse tõusule vastu hakata. 

«AfD on väljakutseks kõigile selles hoones,» kõneles Merkel Riigipäevas ja andis mõista, et ta ei plaani oma migrandipoliitikat muuta. AfD on lühend migrantidevastasest erakonnast Alternative für Deutschland, mis edestas viimastel valimistel Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liitu tema enda koduringkonnas Mecklenburg-Vorpommernis. 

Merkel kutsus eile poliitikuid üles kontrollima migrantide suhtes valitsevat halvustavat tooni. «Olen üsna kindel, et kui hammustame endale keelde ja jääme oma tõele truuks, siis võidame tagasi kõige vajalikuma asja – rahva usalduse,» rääkis kantsler.

Ta võttis sihikule ka hirmud, nagu ähvardaks migrantide tuleks sakslaste elukvaliteeti. Merkel rõhutas, et Saksamaa jätkab oma majandusliku võimsuse toel hoolitsemist kõige nõrgemate eest riigis. «Saksamaa on endiselt Saksamaa, koos kõigega, mida armastame ja mis on meile kallis,» kõneles poliitik. Ta rõhutas, et kõrge maksulaekumine, madal töötus ja hea majanduskasv kindlustavad riigi jõukuse ka tulevikus.

Merkeli kõne teenis aplausi tema konservatiivsest blokist, teised parlamendiliikmed nii entusiastlikud ei olnud. Näiteks süüdistas vasakpoolse partei Die Linke liige Dietmar Bartsch teda «valitsemises ilma visioonita».

Hoolimata hiljutisest kriitikast on Merkeli positsioon küsitlustes paranenud. Kui inimestelt küsiti, keda nad tahaksid otsevalimiste korral näha kantslerina, valiks 44 protsenti neist Merkeli. See annab talle 28-punktise edumaa põhikonkurendi, koalitsioonipartneritest sotsiaaldemokraatide juhi Sigmar Gabrieli ees. Ehkki viimased toetasid varem Saksamaa avatud uste poliitikat, on nad viimasel ajal seda aina rohkem kritiseerinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles