Arvatav Talibani komandör suri Guantánamo laagris

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantanamo vangid.
Guantanamo vangid. Foto: SCANPIX

USA armeeallikate kinnitusel suri Kuubal asuvas Ühendriikide kurikuulsas Guantánamo kinnipidamisasutuses radikaalse islamiliikumise Taliban arvatav armeekomandör Awal Gul.

Sõjaväe kinnitusel kukkus 48-aastane Gul kokku ja suri pärast jooksumasinal treenimist. Armeeallikate kinnitusel viidi duši all teadvuse kaotanud mees kohe haiglasse, kuid arstidel ei õnnestunud teda enam elustada, vahendas BBC.

Armee on asunud tema surmapõhjuseid uurima, kuid esialgsetel andmetel oli tegemist loomuliku surmaga. Ilmselt põhjustas Guli surma südamerabandus või kopsuemboolia. Võimud on lubanud saata Guli surnukeha tema Afganistanis elavatele lähedastele.

USA võimud polnud Guli kunagi süüdi mõistnud, kuigi viimane toodi Guantánamosse juba 2002. aasta oktoobris. Tema kaitsja sõnul polnud armeel tõendeid, et talle süüdistust esitada.

Barack Obama administratsioon lubas Kuuba saarel Guantánamo lahe mereväebaasis asuva kurikuulsa vangla sulgeda juba möödunud aasta jaanuariks, kuid ei suutnud lubadust täita. Vangilaagris on surnud kuus kinnipeetavat, neist viis tegi enesetapu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles