Mekasse on hadžiks kogunenud ligi 1,5 miljonit moslemit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Tänase seisuga oli Saudi Araabia linna Mekasse iga-aastasele islamiusuliste palverännakule hadžile kogunenud peaaegu 1,5 miljonit moslemit.

Palverändurid kogunesid Meka Suure mošee kompleksi, kus kõnnitakse Kaaba kivi ümber, mille poole palvetavad kõik maailma moslemid. Suurmošee sissepääsude juures juhivad rahvamassi liikumist Saudi politseinikud.

Palvuse ajaks suletakse ligipääs Kaabale ning selle ümber kõndimine peatatakse ülerahvastumise ja ohtlike olukordade vältimiseks.

Mullu septembris kukkus tugeva tuule tõttu 1350 tonni kaaluv kraana Suure mošee peale. Kraana purustas mošee, mille betoontükid tabasid usklikke. Hiljem, 24. septembril, hukkus hadži palverännaku ajal rüsinas enam kui 2400 inimest.

Tegemist on esimese korraga kolmekümne aasta jooksul, kui palverännakust ei võta osa Iraani usklikud.

Iraanlased jäävad hadžilt eemale Teherani ja Ar-Riyadi kõneluste nurjumise tõttu palverännaku logistika ja julgeoleku üle. Iraani ja Saudi Araabia suhted on pingelised ning kahe riigi vahel puuduvad alates jaanuarist diplomaatilised suhted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles