Soul: Põhja-Korea korraldas seni võimsaima tuumakatsetuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seismoloogid registreerisid Põhja-Koreas Punggye-ri tuumapolügooni lähistel maavärina, mille tugevuseks mõõdeti 5,3 magnituudi.
Seismoloogid registreerisid Põhja-Koreas Punggye-ri tuumapolügooni lähistel maavärina, mille tugevuseks mõõdeti 5,3 magnituudi. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea korraldas reedel oma seni kõige võimsama tuumakatsetuse, teatas Lõuna-Korea president Park Geun-hye.

President mõistis katsetuse hukka kui «enesehävitusakti».

Seismoloogid registreerisid Põhja-Koreas Punggye-ri tuumapolügooni lähistel maavärina, mille tugevuseks mõõdeti 5,3 magnituudi.

«Me usume, et see oli tuumakatsetus. Üritame välja selgitada, kas see oli edukas. Plahvatuse võimsus vastas 10 kilotonnile,» ütles Lõuna-Korea kaitseministeeriumi pressiesindaja ajakirjanikele.

Pyongyang on alates 2006. aastast rahvusvahelise kogukonna tahet ja ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioone trotsides korraldanud viis tuumakatsetust. Eelmise aatompommikatsetuse korraldas kommunistlik riik 6. jaanuaril.

Park kritiseeris Põhja-Korea noore liidri Kim Jong-uni «maniakaalset hoolimatust».

«Kim Jong-uni režiim teenib sellega ära ainult rohkem sanktsioone ja isolatsiooni...selline provokatsioon kiirendab selle teed enesehävituse poole,» sõnas Lõuna-Korea riigipea, hoiatades, et Põhja-Korea liidri kinnismõte tuumaarsenalist kujutab endast tõsist ohtu.

Park lubas suurendada survet Põhja-Koreale kõigi võimalik vahendite, sealhulgas karmimate sanktsioonidega.

Seni peeti võimsaimaks Põhja-Korea kolmandat tuumakatsetust 2013. aasta veebruaris, mille võimsus jäi hinnanguliselt kuue kuni üheksa kilotonni vahele.

«10-kilotonnine plahvatus oli umbes kaks korda võimsam neljandast tuumakatsetusest ja pisut nõrgem Hiroshimale heidetud pommi võimsusest, mis oli umbes 15 kilotonni,» ütles Kim Nam-wook Lõuna-Korea meteoroloogiaagentuurist.

Jaapani rahvusringhäälingu teatel valmistub kaitseministeerium saatma lennukeid analüüsima võimaliku radioaktiivsuse jälgi õhus.

«Kui Põhja-Korea korraldas tuumakatsetuse, ei ole võimalik seda sallida. Me peame esitama jõulise protesti,» ütles Jaapani peaminister Shinzo Abe.

USA rahvusliku julgeoleku nõukogu teatas, et on teadlik seismilisest aktiivsusest katsepolügooni piirkonnas ja «jälgib olukorda oma regionaalsete partneritega».

Põhja-Koreale on kehtestatud pärast esimest tuumakatsetust 2006. aastal viis sanktsioonidepaketti. Märtsis kehtestas ÜRO Pyongyangile viimase 20 aasta karmimad sanktsioonid.

Esmaspäeval trotsis Põhja-Korea rahvusvahelist kogukonda kolme ballistilise raketi väljatulistamisega Jaapani merre. Kim Jong-un nimetas katsetust täiuslikuks ja USA president Barack Obama lausus, et see vaid suurendab survet Pyongyangile.

Põhja-Korea väidab, et katsetas jaanuaris miniatuurset vesinikupommi.

Teadlaste sõnul sarnaneb hinnanguliselt kuue kilotonnine plahvatus Pyongyangi 2013. aasta katsetusega ega küündi vesinikupommi plahvatusjõu tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles