Balti õhuruumi lähedalt tabati transponderita lennanud Vene lennuk (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti õhuruumi lähedalt tabati transponderita lennanud Vene lennuk
Balti õhuruumi lähedalt tabati transponderita lennanud Vene lennuk Foto: Luftwaffe/VAPB

Saksa hävituslennukid pidid Ämari lennuväljalt häire tõttu õhku tõusma, mille käivitas Balti õhuruumi lähedal rahvusvahelises õhuruumis sisselülitamata transponderiga lennanud Vene lennuk.

2. septembril toimunud intsident tuli päevavalgele alles nüüd, kirjutas eile Saksa väljaanne Berliner Zeitung.

Bundeswehril on paigutatud Balti õhuturbemissiooni raames viis Eurofighterit Ämari õhubaasi ning häiresignaali peale tõusis neist kaks õhku, käsuga Vene õhusõiduk tuvastada.

Eurofighteri piloodid tuvastasid lennukina Vene transpordilennuki Tu-134.

Äkki saabus ka teine häireteade ning tuli tuvastada veel kaks lennukit, mis olid Kaliningradist Tupolevile vastu sõitmas. Tegemist oli hävituslennukitega Su-27.

Saksa hävituslennukid eskortisid kolme Vene lennukit senikaua, kui selle ülesande sai rootslastele üle anda.

Õhuväe kõneisik Alar Laats ütles Postimehele, et täpsemat teavet selle kohta, kus tabati Vene sõjalennukid, ta ei saa jagada. «See on sakslaste ettevõtmine. Meil on kokkulepe, et meie ei informeeri nende tegemistest,» märkis ta.

Laatsi sõnul on sisselülitamata transponderiga Vene sõjalennukite tabamine «tavaline asi». Keskelt läbi juhtub seda kord nädalas. Samuti tõi ta selle välja, et idanaabri militaarlennukite jaoks on rahvusvaheline õhuruum Läänemere kohal ainuke viis Venemaast isoleeritud Kaliningradi lendamiseks.

Ämaris baseeruva Balti õhuturbemissiooni uue rotatsiooni jaoks oli see esimene väljakutse.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles