Pariis ja Berliin kavandavad aktiivsemat EL-i kaitsepoliitikat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian
Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa ja Saksamaa valmistavad ette ühised ettepanekud "aktiivsemaks ja kasulikumaks" Euroopa kaitsepoliitikaks, teatas Prantsuse kaitseministeerium reedel AFP-le.

Prantsuse kaitseministri Jean-Yves Le Driani ja tema Saksa kolleegi Ursula von der Leyeni dokument on "alus kaalumaks Euroopa kaitse taaskäivitamist", ütles ministeerium.

Algatus esitatakse enne järgmisel nädalal Slovakkia pealinnas Bratislavas korraldatavat mitteametlikku Euroopa Liidu tippkohtumist, millel arutatakse plaane edendada ühenduse julgeolekut ja kaitsemehhanisme.

Eesmärk on muuta Euroopa kaitse "aktiivsemaks ja kasulikumaks ilma, et see asendaks riikide kaitseorganeid, mis jäävad EL-i liikmesriikide julgeoleku võtmeks," ütles üks Prantsuse allikas.

Allika sõnul on eesmärk leida võimalusi EL-i operatsioonide kiiremaks käivitamiseks.

Ta lisas, et tegemist on "konkreetsete ettepanekutega, mitte lihtsalt suurte ideedega".

Prantsuse-Saksa dokument teeb ettepaneku luua Euroopa kaitsepeakorter, ühine satelliitjälgimissüsteem ning jagada logistika ja sõjaväemeditsiini ressursse, kirjutab Saksa päevaleht Süddeutsche Zeitung oma laupäevases numbris.

Lehe andmetel näeb Saksa-Prantsuse dokument ette väiksemat EL-i liikmete ringi teatud kaitseprojektide jaoks, kui osutub võimatuks saada kõigi nõusolek.

Samuti sisaldub dokumendis ettepanek kasutada paremini valitsustevahelist sõjalist organit Euroopa korpus, mille keskmes on Prantsusmaa ja Saksamaa.

Strasbourg'is baseeruva Euroopa korpuse liikmed on ka Belgia, Hispaania ja Luksemburg.

EL on juba osalemas ühendusse mittekuuluvate riikide relvajõudude väljaõpetamisel osana konfliktide lahendamisest ning võib osaleda ka nende varustamise rahastamisel.

EL võib rohkem panustada ka uuringutele ja arendustegevusele, et tugevdada Euroopa kaitsetööstust.

Prantsuse president François Hollande ja Saksa kantsler Angela Merkel algatasid ühise julgeolekuinitsiatiivi juulis NATO Varssavi tippkohtumise raames ning kavatsevad esitada sellest tulenevad ideed arutamiseks EL-i liidrite mitteametlikul kohtumisel Bratislavas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles