Austria presidendi kordusvalimised võivad edasi lükkuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria presidendi Heinz Fischeri ametistlahkumise tseremoonia 6. juulil parlamendis.
Austria presidendi Heinz Fischeri ametistlahkumise tseremoonia 6. juulil parlamendis. Foto: AFP / Scanpix

Austria lootused saada lõpuks uus president sattusid reedel tõsise küsimärgi alla, sest 2. oktoobrile kavandatud kordusvalimised võivad tehniliste probleemide tõttu edasi lükkuda.

Austria põhiseaduskohus tühistas juulis 22. mail peetud presidendivalimiste teise vooru tulemused arvukate rikkumiste pärast häälte lugemisel ja andis korralduse läbi viia uued valimised.

Valimiste teises voorus sai endine roheliste juht Alexander van der Bellen 50,3 protsenti häältest ja tema vastaskandidaat Norbert Hofer Vabadusparteist 49,7 protsenti. Van der Belleni ülekaal oli umbes 31 000 häält.

Hofer tunnistas lüüasaamist, kuid tema erakond kaebas valimistulemused kohtusse.

Kordusvalimised võivad aga edasi lükkuda, kuna ilmnesid probleemid liimiga, mis ei kleebi posti teel edastatavaid hääletussedeleid korralikult kinni, muutes need kehtetuks.

Siseminister Wolfgang Sobotka vabandas reedel "tehniliste puuduste" pärast.

"Kui valimisi ei saa korralikult läbi viia ilmse tootmisprobleemi tõttu, siis on minu kohus kiiresti kaaluda (valimiste) edasilükkamist," ütles ta avalduses.

Sobotka kavatseb esmaspäeval teada anda, mida edasi tehakse, kuid meedia teatel kaalub Austria valitsus juba valimiste edasilükkamist - mis on õiguslikult väga problemaatiline - novembri keskpaigani.

Asjatundjad ütlesid, et kui probleemi korralikult ei lahendata ning valimised ikkagi korraldatakse, võib see avada taas tee tulemuste vaidlustamisele.

Hofer ütles Facebooki postitatud videos, et ta ootab nüüd valimiste edasilükkamist, kuid ta ei täpsustanud, kui kauaks.

Van der Bellen aga otsustas reedel lükata oma kampaania ametliku alustamise edasi kuni tekkinud probleemi lahendamiseni.

Mais peetud valimiste tulemuste tühistamine on juba häbistanud Austriat ning kommentaatorid võrdlesid reedel rikast Euroopa Liidu liiget "banaanivabariigiga".

Austria presidendi roll on suuresti tseremoniaalne, kuid Hoferi võit annaks uut hoogu Euroopa tõusvatele populistlikele liikumistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles