Diplomaadid: eelistatuim kandidaat ÜRO juhiks on Antonio Guterres

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antonio Guterres
Antonio Guterres Foto: Reuters/ScanPix

Portugali endine peaminister Antonio Guterres on endiselt eelistatuim kandidaat ÜRO peasekretäri ametikohale, ütlesid diplomaadid eile pärast neljandat mitteametlikku hääletust.

Anonüümseks jääda soovinud diplomaadid ütlesid, et Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák on endiselt teisel kohal ning talle järgneb Serbia eksvälisminister Vuk Jeremić.

Makedoonia eksvälisminister Srgjan Kerim tõusis kuuendalt kohalt neljandaks ning viiendal positsioonil on UNESCO juht Irina Bokova Bulgaariast, lisasid diplomaadid.

Traditsiooni kohaselt roteerub peasekretäri ametikoht regioonide vahel. Aasia, Aafrika, Ladina-Ameerika ja Euroopa on kõik seda ametit pidanud. Ida-Euroopa riigid ja Venemaa väidavad, et nende ridadest pole kunagi ÜRO peasekretäri olnud, mistõttu on nüüd nende kord.

ÜRO peasekretär ei ole kunagi olnud ka naine ning rohkem kui 50 riiki teevad nüüd kampaaniat, et ÜRO-le valitaks esmakordselt naisjuht.

Ban Ki-moon, kelle teine viieaastane ametiaeg lõpeb 31. detsembril, ütles eelmisel kuul, et pärast kaheksat meest on ülim aeg, et ÜRO juhiks saaks naine.

Fakt, et suurima toetusega naine oli 10 kandidaadi seas alles viiendal kohal, oli kindlasti pettumus.

ÜRO peasekretäri valib 193-liikmeline Peaassamblee 15-liikmelise Julgeolekunõukogu (JN) soovitusel. Reaalsuses tähendab see seda, et JN-i viis vetoõigusega alalist liiget - USA, Venemaa, Hiina, Suurbritannia ja Prantsusmaa - peavad olema kandidaadi suhtes üksmeelsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles