USA embargo on Kuubale maksma läinud 125 miljardit dollarit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Havanna.
Havanna. Foto: ENRIQUE DE LA OSA/REUTERS/Scanpix

USA 54 aastat kestnud kaubandusembargo on läinud Kuubale alates 2015. aasta aprillist maksma 4,7 miljardit dollarit, seda hoolimata suhete soojenemisest kahe endise vihavaenlase vahel, teatas eile Havanna.

Washington ja Havanna teatasid 2014. aasta detsembris, et nad liiguvad suhete taastamise poole rohkem kui pool sajandit kestnud vihavaenu järel, ning taastasid diplomaatilised suhted 2015. aasta juulis.

Kuigi USA president Barack Obama on tühistanud teatud piirangud Kuuba suhtes, ei ole ta suutnud veenda vabariiklaste kontroll all olevat kongressi tühistama täielikult kaubandusembargo, mis on kehtinud kommunistlikule saarele alates 1962. aastast.

Kuuba arvutuste kohaselt on embargo läinud praegustes hindades maksma ühtekokku 125,8 miljardit dollarit.

«Embargo on meie majanduse probleemide peamine põhjus, peamine takistus meie arengule,» ütles välisminister Bruno Rodriguez pressikonverentsil, kus ta esitas viimased andmed, mis hõlmavad perioodi 2015. aasta aprillist 2016. aasta märtsini.

«Kuubal ei ole ühtegi sektorit, mis ei kannataks blokaadi tagajärgede käes,» sõnas ta.

USA väidab aga omakorda, et Kuuba on võlgu 10 miljardit dollarit Ameerika varade ja kompaniide hõivamise eest pärast seda, kui Fidel Castro haaras 1959. aastal revolutsiooniga võimu.

Kuuba jaoks on muutunud rituaaliks esitada ÜRO Peaassambleele mittesiduv resolutsioon, milles kutsutakse embargo lõpetamisele. Resolutsioon on saanud ülekaaluka toetuse igal aastal alates 1992. aastast.

Sel aastal esitab Havanna resolutsiooni 26. oktoobril. Eelmisel aastal hääletasid selle vastu ainult USA ja Iisrael.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles