Hollande: USA reageering 9/11le suurendas terroriohtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgis mälestati 11. septembri terrorirünnakute ohvreid.
New Yorgis mälestati 11. septembri terrorirünnakute ohvreid. Foto: SCANPIX

Ühendriikide reageering 11. septembri terrorirünnakutele pigem suurendas kui vähendas islamiäärmuslastest tulenevat ohtu ning Iraagi sõja tagajärgi on nüüd tunda terrorirünnakute ohvriks langenud Prantsusmaal, ütles president François Hollande pühapäeval.

«Jah, sel päeval olime me kõik ameeriklased,» kirjutas ta Facebookis.

Kuid sotsialistide liider, kelle riiki on viimase pooleteise aasta jooksul raputanud mitu islamistide terrorirünnakut, oli ka kriitiline USA suhtes.

«Reageering, mida Ameerika administratsioon andis neile rünnakutele ei likvideerinud kaugeltki ohtu, vaid laiendas seda suuremale territooriumile. Nimelt Iraaki,» kirjutas Hollande.

«Ja kuigi Prantsusmaa, (tolleaegse presidendi) Jacques Chiraci kaudu õigustatult keeldus ühinemast interventsiooniga (Iraagis), mida ta hukka mõistis, on ta (Prantsusmaa) sellegipoolest olnud selle (sissetungi) põhjustatud kaose ohver,» sõnas Prantsuse riigipea.

Hollande viitas äärmusrühmituse Islamiriik esilekerkimisele, mis kasvas Iraagis välja Al-Qaedast.

Prantsuse president kutsus oma postituses rahvast terroristide külvatud hirmule mitte järele andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles