Nobeli laureaat Pamuk: Türgi on libisemas terrorirežiimi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli preemia laureaat Orham Pamuk Süütuse muuseumis
Nobeli preemia laureaat Orham Pamuk Süütuse muuseumis Foto: Masumiyet Müzesi

Nobeli kirjanduspreemia laureaat Orhan Pamuk kritiseeris pühapäeval karmisõnalislet mitme tippajakirjaniku vahistamist Türgis ja hoiatas, et riik liigub terrorirežiimi poole.

«Türgis paneme trellide taha kõik inimesed, kes võtavad vabaduse avaldada kasvõi pisematki kriitikat valitsuse aadressil,» ütles Pamuk.

Selline mahasurumine on ajendatud kõige ägedamast vihkamisest, lisas ta.

«Arvamusvabadus ei eksisteeri enam. Me distantseerume suure kiirusega seaduse riigist ja liigume terrorirežiimi poole,» kirjutas Pamuk Itaalia ajalehe La Repubblica esilehel päev pärast seda, kui Türgis võeti kinni prominentne ajakirjanik Ahmet Altan ja tema vend, tuntud akadeemik ja ökonomist Mehmet Altan.

2006. aastal Nobeli kirjanduspreemia võitnud Pamuk oli president Recep Tayyip Erdoğani kritiseerija juba enne juulikuist ebaõnnestunud riigipöördekatset.

Pamuk kutsus Türgi võime vabastama niipea kui võimalik kõik kinnivõetud intellektuaalid, et nad saaksid astuda kohtu ette vabade inimestena.

Politsei võttis Altani vennad kinni laupäeval osana 15. juuli riigipöördekatse uurimisest, teatas uudisteagentuur Anadolu.

Ahmet Altan oli aastaid kolumnist sellistes päevalehtedes nagu Hürriyet ja Milliyet. 2007. aastal asutas ta opositsiooni päevalehe Taraf. Ahmet lahkus Tarafi peatoimetaja ametist 2012. aastal ning on kirjutanud ka mitu romaani.

Mehmet Altan on hariduselt ökonomist ning ka tema on kirjutanud mitu raamatut Türgi poliitikast.

Hürriyet kirjutas, et Altani vennad on uurimise all seoses kommentaaridega Can Erzincani telekanali jutusaates 14. juulil, päev enne riigipöördekatset.

Võimud peavad Erzincani USAs elava ja riigipöördekatse organiseerimises süüdistatava vaimuliku Fethullah Güleni kindlaks toetajaks ning on telekanali sulgenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles