Süüria islamistide rühmitus keeldus vaherahust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rühmituse Ahrar al-Shami võitlejate hinnangul tuleb vaherahu kasuks vaid Süüria režiimile.
Rühmituse Ahrar al-Shami võitlejate hinnangul tuleb vaherahu kasuks vaid Süüria režiimile. Foto: KHALIL ASHAWI/REUTERS

Süüria mõjukas islamistide rühmitus Ahrar al-Sham teatas pühapäeval, et ei kavatse USA ja Venemaa vahendatud relvarahust kinni pidada.

Ahrar al-Sham on tihedalt seotud rühmitusega Fateh al-Shami Rinne, mis on terroriorganisatsiooni Al-Qaeda kunagine lähedane liitlane.

Islamistid teatasid internetikeskkonnas Youtube, et vaherahu vaid tugevdab president Bashar al-Assadi režiimi ja "suurendab tsiviilisikute kannatusi".

Tegemist on esimese islamistide rühmitusega, kes on oma seisukohast teada andnud.

Süüria opositsioon tervitas laupäeval Moskva ja Washingtoni vahendusel saavutatud vaherahukokkulepet ja avaldas lootust, et see toob kergendust sadadele tuhandetele sisse piiratud tsiviilisikutele. Süüria valitsus on relvarahuleppe samuti heaks kiitnud.

USA ja Venemaa jõudsid reedel kokkuleppele Süüria relvarahus, mis jõustub keskööl vastu esmaspäeva, moslemite püha Eid al-Adha esimesel päeval. Kui relvarahu nädala vastu peab, järgnevad kahe riigi koordineeritud rünnakud Fateh al-Shami Rinde (endise nimega Al-Nusra Rinne) mässulistele ja äärmusrühmitusele Islamiriik.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles pühapäeval, et Türgil on kohustus Islamiriigi äärmuslasi võita ning operatsioon Süürias on esimene samm selles suunas.

Türgi on saatnud operatsiooni Eufrati kilp käigus üle piiri Süüriasse kümneid tanke ja sadu sõdureid. Operatsioon on suunatud IS-i pühasõdalaste ja kurdi omakaitsejõudude tõrjumiseks piirialadelt.

24. augustil alanud operatsioon käivitati pärast rida enesetapu- ja raketirünnakuid, milles Türgi süüdistas IS-i.

Leppe toimimiseks peab Moskva veenma Süüria valitsusvägesid peatama õhurünnakuid ülestõusnute käes olevatele aladele.

Washington omakorda peab survestama opositsioonirühmitusi Fateh al-Shami Rindest ja teistest pühasõdalastest lahku lööma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles