Kohtunik vägistamisohvrile: hoia oma põlved lihtsalt koos (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Kanadas ähvardab töölt eemaldamine föderaalkohtunikku, kes küsis vägistamiskaasuses ohvri rollis olnud naise käest: miks ei saaks ta lihtsalt oma põlvi koos hoida?

Vahejuhtum toimus aastal 2014, kui Robin Camp oli veel provintsitaseme kohtunik. 19-aastasest neiust ohver väitis, et teda vägistati ühe majapeo ajal vannitoas kraanikausi kohal. Kohtudokumentide põhjal nähtub, et Camp küsis ohvrilt: miks ei kasutanud naine oma vaagnalihaseid selleks, et penetratsiooni vältida? «Miks ei võinud sa lihtsalt oma põlvi koos hoida?» päris kohtunik avalikult. Samuti lisas ta märkuse: noored naised tahavadki seksida; eriti, kui nad on purjus.

Teine hetk väitis aga kohtunik, et vahel käivadki seks ja valu käsikäes. «See pole tingimata halb asi,» teatas Camp. 64-aastane kohtunik mõistis süüaluse mehe lõpuks õigeks, lugedes talle veel sõnad peale. «Tahan öelda sinu sõpradele, et nad peavad olema naistega palju hellemad. Nad peavad olema kannatlikumad. Ning väga ettevaatlikud. Et ennast kaitsta, peavad nad olema väga ettevaatlikud,» manitses õigusemõistja. Kohtuotsus tühistati edasikaevamisel, uus istung toimub novembris.

Kanada kohtunõukogu alustas juhtunu põhjal uurimist ja süüdistab Campi stereotüüpses ja eelarvamuslikus mõtlemises. Lõuna-Aafrikas sündinud kohtunik tunnistas, et tal puudub koolitus seksuaalkuritegude puhul ja oma karjääris on ta rõhunud rohkem lepingu- ja pankrotiseadusele.

«Mu kolleegid teadsid, et mu teadmised Kanada seadusest olid minimaalsed,» selgitas Camp. «Palun pidage meeles, et mind polnud selles riigis ei 1960ndatel, 1970ndatel ega 1980ndatel,» rääkis ta.

Ta vabandas ka naisele tehtud kommentaaride pärast, nimetades neid ebaviisakateks ja solvavateks. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles